Vyhledávání a Atlasu…

Konipas luční

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Konipasovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Sociální chováníStěhovavý pták
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláŽlutá
Řády živočichů:Pěvci
Konipas luční (Motacilla flava)

Motacilla flava


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď konipasovití
Rod konipas
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Konipas luční (Motacilla flava) je malé pěvavé zvíře, které patří do čeledi konipasovitých. Má délku těla v rozmezí 15-16 cm a rozpětí křídel mezi 22-25 cm. Hmotnost tohoto elegantního ptáka se může pohybovat mezi 15-22 gramy.

Konipas luční se vyznačuje dlouhým, černým ocasem s bílými okraji, který často chvěje nahoru a dolů. Jeho peří je zbarveno převážně žlutě a šedě, s výraznou zelenavě žlutou skvrnou na hrudi a břiše. Samci a samice jsou podobní, ale samci mají intenzivnější zbarvení během období páření.

Toto zvíře je velmi sociální a často se vyskytuje ve velkých hejnech. Preferuje otevřené prostory, jako jsou louky, pastviny, bažiny a říční náplavy, kde hnízdí. Potravu tvoří především hmyz a malí bezobratlí.

Konipas luční je tažný pták, který tráví zimu v Africe a na jihu Asie, zatímco během léta migruje do severní Evropy a Asie k rozmnožování. Samice klade obvykle pět až šest vajec do hnízda postaveného na zemi. Mláďata jsou krmena oběma rodiči a opouštějí hnízdo po dvou týdnech.

Přestože je konipas luční široce rozšířený a jeho populace je stabilní, čelí hrozbám, jako je ztráta přirozených stanovišť a pesticidy. Je důležité pokračovat v ochraně tohoto elegantního a užitečného ptáka, který hraje klíčovou roli v ekosystému tím, že kontroluje populaci hmyzu.