Vyhledávání a Atlasu…

Linduška skalní

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Konipasovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Aktivní ve dneVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:HnědáSvětle šedá
Řády živočichů:Pěvci
Linduška skalní (Anthus petrosus)

Anthus petrosus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď konipasovití
Rod linduška

Popis zvířete

Linduška skalní, vědecky známá jako Anthus petrosus, je malé, štíhlé pěvavé ptáček patřící do čeledi konipasovitých. Toto krásné zvíře se vyznačuje světle šedými a hnědými pruhy na zádech a křídlech, které kontrastují s jejími bělavými spodními částmi. Její tělo měří v průměru 15 až 17 cm, s rozpětím křídel dosahujícím až 31 cm. Linduška skalní je známá svým dlouhým, rovným zobákem, který používá k lovu své oblíbené potravy – malých hmyzáků a pavouků.

Linduška skalní je výborný letec a je schopná vykonávat rychlé lety s prudkými zatáčkami. Je aktivní během dne a typicky tráví většinu svého času prohledáváním skalnatých útesů a pobřeží v hledání potravy. Toto zvíře je také známé svým hlasitým, melodickým zpěvem, kterým komunikuje s ostatními jedinci svého druhu.

Linduška skalní je všežravec, který se živí především drobným hmyzem, pavouky a semeny. Během období rozmnožování může konzumovat také malé množství plodů a bobulí. Hnízdí v dutinách skal a útesů, kam samice klade v průměru 5 až 6 vajec. Mláďata jsou poté krmena oběma rodiči až do doby, než jsou schopna samostatného života.

Toto zvíře je rozšířeno především v Evropě, ale můžeme jej nalézt také v částech Asie a severní Afriky. Preferuje skalnaté oblasti poblíž vody, jako jsou pobřeží, řeky či jezera. Přestože není druh lindušky skalní ohrožen, je důležité dbát na ochranu jeho přirozeného prostředí, aby se mohl i nadále volně rozmnožovat a prosperovat.