Vyhledávání a Atlasu…

Linduška horská

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Konipasovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěv
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:Šedá
Vlastnosti rostlin:Hmyzožravé
Řády živočichů:Pěvci
Linduška horská (Anthus spinoletta)

Anthus spinoletta


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď konipasovití
Rod linduška

Popis zvířete

Linduška horská, vědeckého názvu Anthus spinoletta, je malým pěvcem, který patří do čeledi konipasovitých. Měří přibližně 15 cm na délku s hmotností kolem 20 gramů. Má štíhlé tělo s dlouhým ocasem a relativně krátkými nohami. Peří je převážně našedlé se světlejším břichem, čímž se dokonale maskuje v horském prostředí. Samec a samice jsou si velmi podobní, i když samci mohou mít něco tmavší peří.

Její zpěv je melodický a příjemný pro lidské ucho. Zpívá často za letu, kdy roztahuje ocas a klouže vzduchem. Tento druh je rozšířený hlavně v Evropě a Asii, kde obývá horské oblasti. Často se zdržuje v blízkosti vodních toků, kde hledá potravu.

Linduška horská je hmyzožravá, živí se převážně drobnými bezobratlými, jako jsou mouchy, mravenci, housenky a pavouci. Během hnízdní sezóny se může živit také semeny a bobulemi.

Hnízdo si staví na zemi, obvykle ukryté mezi kameny nebo v trávě. Samice snáší 3 až 6 světle modrých, drobně skvrnitých vajec, na kterých sedí zhruba dva týdny. Mláďata jsou po vylíhnutí krmena oběma rodiči a hnízdo opouštějí po dalších dvou týdnech. Za rok mohou mít až dvě snůšky.

Přestože se jedná o poměrně hojný druh, i linduška horská čelí řadě hrozeb. Patří sem zejména ztráta přirozeného prostředí v důsledku lidské činnosti, predace ze strany dravců a parazitické nemoci. Nicméně díky své přizpůsobivosti a širokému rozšíření je její populace momentálně stabilní.