Vyhledávání a Atlasu…

Vlaštovka skalní

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Vlaštovkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Migrační chováníSpolečenské zvíře
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláČervenohnědáModročerná
Vlastnosti rostlin:Hmyzožravé
Řády živočichů:Pěvci
Vlaštovka skalní (Cecropis daurica)

Cecropis daurica


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď vlaštovkovití
Rod vlaštovka

Popis zvířete

Vlaštovka skalní (Cecropis daurica) je malý druh ptáka, patřící do čeledi vlaštovkovitých. Toto zvíře se vyznačuje štíhlým tělem, které dosahuje délky 17-19 centimetrů, s rozpětím křídel kolem 32-35 centimetrů. Hmotnost se pohybuje mezi 27 a 40 gramy.

Vlaštovka skalní má dlouhá, štíhlá křídla s modročerným zbarvením, která jsou charakteristická pro všechny druhy vlaštovek. Hruď a spodní část těla jsou u tohoto druhu vybarveny do růžova a bílé barvy. Na hlavě a krku má tento pták červenohnědé zbarvení, které kontrastuje s jinak tmavými peřím. Má také typický, hluboko vykrojený vidlicovitý ocas s bílými skvrnami na konci.

Vlaštovky skalní jsou velmi společenské zvířata a často se vyskytují v místech s vysokou koncentrací jiných ptáků. Tyto ptáky lze nejčastěji spatřit na otevřených prostranstvích, jako jsou pole, louky a okraje lesů, ale také na skalnatých stráních a pobřežích.

Vlaštovka skalní je hmyzožravý druh, což znamená, že se živí především hmyzem, který loví za letu. Často se také živí pavouky a dalšími malými bezobratlými.

Tito ptáci jsou známí svými unikátními hnízdy, které tvoří z bahna a sliny na skalních stěnách, budovách nebo jiných vertikálních površích. Samice obvykle snáší 4 až 5 vajec, která jsou pak inkubována po dobu 14 až 16 dnů. Samec i samice se podílejí na krmení mláďat.

Vlaštovka skalní je rozšířená na velkém území, které zahrnuje celou Evropu, severní Afriku, Asii a Austrálii. V zimních měsících migrují ptáci do teplejších oblastí, jako je jižní Asie a Austrálie, kde hledají potravu a vyhýbají se chladnému počasí. Jejich charakteristické hnízdění ve velkých koloniích a ptáci létající v hejnech jsou často považovány za jednu z prvních známek příchodu jara.