Vyhledávání a Atlasu…

Břehule skalní

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Vlaštovkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Migrační chováníMonogamní druh
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:ŠedohnědáTmavě hnědá
Řády živočichů:Pěvci
Břehule skalní (Ptyonoprogne rupestris)

Ptyonoprogne rupestris


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď vlaštovkovití
Rod břehule

Popis zvířete

Břehule skalní (Ptyonoprogne rupestris) je malé zvíře patřící do řádu peříčkovitých ptáků. Má tělo dlouhé přibližně 12,5 až 15 cm a rozpětí křídel může dosahovat až 25 cm. Toto zvíře je zbarveno spíše šedohnědě až tmavě hnědě, s bílým podkrovím a boky. Má široké a zaoblené křídla, která jsou ideální pro rychlý let a náhlé změny směru.

Břehule skalní je rozšířena v horách jihozápadní Asie od Turecka po Pákistán, ale také v severní Africe, kde obývá skalnaté oblasti a útesy. Vyhledává především místa s dostatkem hmyzu, který tvoří základ její stravy.

Toto zvíře je známé svými dovednostmi letu a svou schopností lovů hmyzu za letu. Břehule skalní je velmi společenská a často žije ve velkých koloniích. Její hnízda, která jsou zpravidla umístěna na skalách nebo na lidských budovách, jsou tvořena z hlíny a slin a mají charakteristický, polokruhový tvar.

Břehule skalní je monogamní druh. Samice snáší 2-3 vejce, na kterých sedí oba rodiče po dobu 14-15 dnů. Mláďata se pak líhnou slepá a bezpeřá a jsou krmena oběma rodiči ještě několik týdnů po opuštění hnízda.

Jedná se o tažný druh, který tráví zimu v Africe na jihu Sahary. Během letního období se pak vrací zpět do svých hnízdních oblastí. Břehule skalní je obecně ohrožená především ztrátou přirozeného prostředí a používáním pesticidů, které snižují počet hmyzu, jehož se živí. Její populace však stále zůstávají stabilní a nejsou považovány za ohrožené.