Vyhledávání a Atlasu…

Tetřívek sibiřský

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Tetřevovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěv
Třídy a podtřídy živočichů:Hrabaví
Barvy:ČernáŠedohnědá
Ostatní:Ohrožený druh
Řády živočichů:Hrabaví
Tetřívek sibiřský (Falcipennis falcipennis)

Dendragapus falcipennis


Známé také jako
  • Kur sachalinský

Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Řád Hrabaví„>hrabaví
Čeleď tetřevovití
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Tetřívek sibiřský (Dendragapus falcipennis), známý také jako modrý tetřívek, je velký, robustní druh ptáka patřící do čeledi bažantovitých. Tento tetřívek obývá subarktické a chladné mírné oblasti Severní Ameriky, Asie a Evropy, včetně Sibiře, odkud pochází jeho jméno.

Tento pták se vyznačuje hmotností mezi 1 až 1,5 kg a délkou těla kolem 45 cm, s rozpětím křídel až 70 cm. Samci jsou výrazně větší než samice. Samci mají nápadně modravé opeření, které se mění v černou na konci křídel a ocasu. Samice jsou méně nápadné a jejich peří je spíše hnědé či šedohnědé s tmavými skvrnami a pruhy pro lepší maskování v prostředí.

Tetřívci sibiřští preferují hustě zalesněné oblasti, které jim poskytují dostatek potravy, úkrytu a hnízdiště. Živí se převážně rostlinnou stravou, která zahrnuje semena, ovoce, listy a větvičky, ale také konzumují hmyz a drobné bezobratlé.

Samci jsou známé svými hlasitými a melodickými zpěvy, kterými lákají samice během námluvního období. Po páření samice klade až 12 vajíček do hnízda ukrytého v keřích nebo pod stromy. Mladí ptáci jsou schopni létat již ve věku 10 až 12 týdnů.

Tetřívek sibiřský je obecně považován za druh s nízkým rizikem vyhynutí. Přesto však čelí určitým hrozbám, jako je ztráta přirozeného prostředí, lov a predace. Úsilí o ochranu se soustředí na zachování a obnovu přírodních stanovišť a regulaci lovu.