Vyhledávání a Atlasu…

Tetřívek kanadský

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Tetřevovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Společenské zvíře
Třídy a podtřídy živočichů:Hrabaví
Barvy:HnědáModráTmavě šedá
Řády živočichů:Hrabaví
Tetřívek kanadský (Canachites canadensis)

Falcipennis canadensis


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Řád Hrabaví„>hrabaví
Čeleď tetřevovití
Rod tetřívek

Popis zvířete

Tetřívek kanadský (Falcipennis canadensis), známý také jako kanadský tetřev, je druh středně velkého zvířete z řádu hrabavých ptáků. Dospělý kanadský tetřívek dosahuje délky těla od 38 do 43 cm, s rozpětím křídel mezi 54 a 60 cm. Samec je celkově tmavě šedý s tmavě modrým nádechem, zatímco samice jsou méně barevné s hnědou barvou a tmavými skvrnami.

Tento druh je charakteristický pro severní lesy Severní Ameriky, zejména v Kanadě a na Aljašce, ale také na severu Spojených států. Tetřívek kanadský žije v hustých, stálezelených lesích, kde hledá potravu v podobě pupenů, jehličí, bobulí a malých hmyzů.

Je to společenské zvíře, často se shlukuje do malých skupin, zejména v zimě. Samec je známý svým nápadným tokáním, které zahrnuje několik fází od přípravy hnízdiště, přes zpěv až po fyzické projevy síly. Samice poté klade 4 až 10 vajec, která sama zahřívá po dobu cca 24 dní.

Tetřívek kanadský je zvíře s dlouhou životností, v přírodě může žít až 10 let. Přestože je jeho populace relativně stabilní, čelí vážným hrozbám v důsledku ztráty přirozeného prostředí a predace ze strany lišek, sov a bobrů. Tento druh je chráněn ve většině oblastí, kde se přirozeně vyskytuje.