Vyhledávání a Atlasu…

Šoupálek krátkoprstý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Šoupálkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:DrápyMonogamní druh
Třídy a podtřídy živočichů:HmyzLetciPěvci
Barvy:BíláŠedohnědá
Vlastnosti rostlin:Hmyzožravé
Řády živočichů:Pěvci
Šoupálek krátkoprstý (Certhia brachydactyla)

Certhia brachydactyla


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď šoupálkovití
Rod šoupálek
Stav ohrožení
Neohrožen

Popis zvířete

Šoupálek krátkoprstý, vědecky známý jako Certhia brachydactyla, je malý a obletý pták, který je součástí rodiny šoupálkovitých. Tento druh je domovem větší části Evropy a západní Asie a preferuje především listnaté a smíšené lesy.

S délkou těla kolem 12 až 14 cm a hmotností mezi 7 až 12 gramy je šoupálek krátkoprstý skutečně malý pták. Má šedohnědé peří s bílým břichem a tmavými pruhy na křídlech a ocase. Tento zbarvení mu pomáhá vyniknout v prostředí stromů, kde tráví většinu svého času.

Jednou z nejvýraznějších charakteristik šoupálka krátkoprstého je jeho krátký, zakřivený zobák a ostré drápy, které mu umožňují lezení po větvích a kmeních stromů, včetně těch svislých a dokonce i vzhůru nohama. Tento pták je také schopen poskakovat po větvích s neuvěřitelnou obratností a rychlostí.

Co se týče jeho stravy, šoupálek krátkoprstý je hmyzožravý. Jeho jídelníček se skládá převážně z malých hmyzích larev, pavouků a drobných bezobratlých, které sbírá z kůry stromů.

Šoupálek krátkoprstý je monogamní, což znamená, že tvoří páry na celý život. Hnízdí v dutinách stromů nebo pod kůrou, kde samice klade 5 až 6 vajec, která jsou následně inkubována po dobu asi dvou týdnů. Mláďata jsou pak krmena oběma rodiči, dokud nejsou schopná opustit hnízdo.

Obecně je šoupálek krátkoprstý ptákem, který je aktivní během dne a díky svým lezeckým dovednostem a adaptaci na život v lesích je to skutečně jedinečný druh v ptačím světě.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Šoupálek krátkoprstý (Certhia brachydactyla)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 1582 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 123794; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).