Vyhledávání a Atlasu…

Skřivánek krátkoprstý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Skřivanovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěvMonogamní druhStěhovavý pták
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláSvětle hnědá
Řády živočichů:Pěvci
Skřivánek krátkoprstý (Calandrella brachydactyla)

Calandrella brachydactyla


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď skřivanovití

Popis zvířete

Skřivánek krátkoprstý (Calandrella brachydactyla) je malé, očarovatelné ptáčí druh, který patří do čeledi skřivanovitých. Jejich vědecké jméno, Calandrella, pochází z italských slov „cala“ a „andare“, což znamená „jít dolů“ a odkazuje na jejich zvyk se skrývat na zemi, zatímco „brachydactyla“ pochází z řečtiny a znamená „krátké prsty“.

Skřivánek krátkoprstý dosahuje délky 14 až 16 cm a váhy mezi 20 až 30 g. Má světle hnědé peří s tmavými pruhy na hřbetě a křídlech. Jeho spodní část těla je bílá s nádechem do růžova. Dlouhý ocas je černý s bílými pruhy. Tento pták má malý zobák a velmi krátké nohy s krátkými prsty, které mu dávají jeho jméno. Má také výrazné bílé prsteny kolem očí.

Skřivánek krátkoprstý je známý svým krásným zpěvem. Zpívá zejména během úsvitu a soumraku a jeho melodie může být slyšet i během letu. Toto zvíře je migrní, stráví svoje zimy v Africe a na jaře se vrací do Evropy a Asie, kde hnízdí.

Jeho hlavní potravou jsou semena a malý hmyz. Je to monogamní druh, který staví jednoduchá hnízda na zemi z trávy a listů, ve kterých samička klade obvykle 3 až 5 vajec.

I přes svou malou velikost a nenápadný vzhled, skřivánek krátkoprstý je pták plný života a pohybu, který oživuje krajinu svým zpěvem. Je to důkaz toho, jak dokáže příroda vytvořit nádherné druhy v nejrůznějších formách a velikostech.