Vyhledávání a Atlasu…

Sojkovec chocholatý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Hravá povahaMelodický zpěvSpolečenské zvíře
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláČernáHnědá
Řády živočichů:Pěvci
Sojkovec chocholatý (Garrulax leucolophus)

Garrulax leucolophus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci

Popis zvířete

Sojkovec chocholatý, vědecky známý jako Garrulax leucolophus, je druh exotického pěvce, který je považován za jednoho z nejkrásnějších zástupců svého rodu. Toto malé zvíře, které měří přibližně 25 až 27 centimetrů na délku, je nejznámější díky svému jedinečnému vzhledu. Má dlouhý ocas, malé kulaté tělo a velkou, kadeřavou chocholku na hlavě, která pokrývá téměř třetinu jeho těla. Jeho peří je husté a měkké, s dominantními barvami bílé a černé, které jsou doplněny odstíny hnědé a šedé.

Sojkovec chocholatý je považován za velmi aktivní a hlasitý pták. Jeho zpěv je melodický a rád ho předvádí, zejména během období páření. Jeho dietu tvoří široké spektrum potravy, včetně malých bezobratlých, semínek, bobulí a ovoce.

Tento druh žije převážně v lesích a houštinách jihovýchodní Asie, zejména v Indii, Nepálu, Bhútánu, Bangladéši, Číně a Vietnamu. Upřednostňuje horské oblasti s vysokým dešťovým srážkám a tropické lesy.

Sojkovec chocholatý je známý svou společenskou povahou. Často tvoří skupiny až deseti jedinců, které spolu tráví většinu svého času. Jsou monogamní a v období páření vytváří silné párové vazby.

I když sojkovec chocholatý není v současnosti považován za ohrožený druh, jeho populace trpí v důsledku ničení přirozeného prostředí a nelegálním obchodu s divokými zvířaty.