Vyhledávání a Atlasu…

Korunáč chocholatý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Holubovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druhPlaché zvířeSamotářskýTeritoriální
Třídy a podtřídy živočichů:LetciMěkkozubí
Barvy:BíláModrošedáZelená
Ostatní:Téměř ohrožený
Řády živočichů:Měkkozubí
Korunáč chocholatý (Goura cristata)

Goura cristata


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád měkkozobí
Čeleď holubovití

Popis zvířete

Korunáč chocholatý, vědecky známý jako Goura cristata, je jedinečné a zvláštní zvíře patřící do čeledi holubovitých. Je jedním ze tří druhů rodu Goura a je považován za největšího žijícího holuba na světě.

Toto nádherné zvíře je přirozeně rozšířené v tropických deštných lesích na ostrovech Nová Guinea a v sousedních oblastech v Indonésii. Má výrazný chochol na hlavě, odtud také jeho název – korunáč. Jeho peří je převážně modrošedé, s nádhernými purpurovými a zelenými odstíny na krku a hrudi. Křídla mají výrazný bílý pruh a ocas je také bílý.

Korunáč chocholatý je velký pták, který může dosahovat délky až 75 centimetrů a vážit až 2,5 kilogramu. Má široká, kulatá křídla a krátký, ale silný zobák. Jeho oči jsou červené, s výraznými bílými očními kroužky.

Co se týče chování, korunáč chocholatý je spíše plachý a samotářský. Je to teritoriální druh, který obývá velká území deštného lesa, kde hledá potravu na zemi. Živí se převážně plody, semeny, listy a malými bezobratlými.

Korunáč chocholatý je monogamní druh. Během období páření provádí samci nápadné námluvné tance a vydávají hlasité volání, aby přilákali samice. Samice pak klade jedno až dvě vejce, která jsou inkubována po dobu přibližně 28 dnů. Mláďata jsou plně opeřená a schopná letu ve věku asi 28 týdnů.

Tento druh je v současnosti považován za téměř ohrožený, hlavně kvůli ztrátě přirozeného prostředí a také kvůli lovu a obchodu s divokými zvířaty. Mezinárodní úsilí o ochranu korunáče chocholatého se zaměřuje na ochranu jeho přirozeného životního prostředí a na zákazy lovu a obchodu s tímto druhem.