Vyhledávání a Atlasu…

Orlík krátkoprstý

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Krahujcovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:OčiSamotářskýTeritoriální
Třídy a podtřídy živočichů:DravciLetci
Barvy:Světle šedá
Ostatní:Chráněný druh
Řády živočichů:Dravci
Orlík krátkoprstý (Circaetus gallicus)

Circaetus gallicus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dravci/“ title=“Příspěvky označené Dravci“>dravci
Čeleď krahujcovití
Rod orel

Popis zvířete

Orlík krátkoprstý, známý také pod svým latinským názvem Circaetus gallicus, je druh dravého ptáka z řádu sokolotvarých. Toto zvíře je pojmenované podle svých krátkých, širokých křídel a těžkého těla, které mu dodává výrazný vzhled a umožňuje mu provádět rychlé útoky a prudké manévry při lovu.

Orlík krátkoprstý dosahuje délky těla od 62 do 74 cm a rozpětí křídel mezi 166 a 188 cm. Jeho hmotnost se typicky pohybuje mezi 1,3 až 2,3 kg. Samice jsou obecně větší a těžší než samci. Tento druh má velkou hlavu s hákovitým zobákem a velké oči s výraznou žlutou duhovkou. Jeho peří je převážně světle šedé barvy, se světlejším břichem a tmavšími křídly. Má také charakteristické bílé pruhy na ocase.

V přirozeném prostředí se orlík krátkoprstý vyskytuje především v otevřených oblastech, jako jsou stepi, savany, polopouště, zemědělské plochy a horské oblasti. Jeho populaci můžeme najít v jižní a střední Evropě, severní Africe, na Středním východě a v oblasti od Íránu až po Indii.

Orlík krátkoprstý je specialista na lov hadů a ještěrek, které tvoří většinu jeho stravy. Je také známý svými neuvěřitelnými schopnostmi zraku, pomocí kterých může spatřit svou kořist z velké výšky.

Tento druh ptáka je obecně osamělý a teritoriální, ačkoli se může shromažďovat v malých skupinách během migrace. Během období rozmnožování vytváří monogamní páry, které společně staví hnízda vysoko na stromech. Samice snáší jedno až dvě vejce a inkubuje je po dobu 40 až 45 dnů, zatímco samec ji krmí.

Orlík krátkoprstý je chráněný mezinárodními dohodami a je považován za druh s nižším rizikem vyhynutí. Nicméně stále čelí hrozbám jako ztráta přirozeného prostředí a nelegální lov.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Orlík krátkoprstý (Circaetus gallicus)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 291 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 16769; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).