Vyhledávání a Atlasu…

Orel jestřábí

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Krahujcovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Drápy
Třídy a podtřídy živočichů:DravciLetci
Barvy:BíláČernáSvětle hnědáTmavě hnědá
Vlastnosti rostlin:List
Ostatní:Ohrožený druh
Řády živočichů:Dravci
Orel jestřábí (Aquila fasciata)

Aquila fasciata


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dravci/“ title=“Příspěvky označené Dravci“>dravci
Čeleď krahujcovití
Rod orel

Popis zvířete

Orel jestřábí (Aquila fasciata), také známý jako orel Bonellův, je středně velký druh dravého ptáka z čeledi jestřábovitých. Má robustní tělo, které měří od hlavy k ocasu přibližně 55 až 65 cm, s rozpětím křídel dosahujícím až 150 cm. Pohlaví jsou si velmi podobná, i když samice jsou obecně o něco větší než samci.

Tento druh orla se vyznačuje tmavě hnědými peřími na těle a světlejšími peřími na hlavě a krku. Ocas je černý s bílými skvrnami. Mladí jedinci mají obecně světlejší peří než dospělci. Zobák je silný, hákovitý a žlutý, zatímco nohy jsou silné a opatřeny ostrými drápy, což je nezbytné pro lov.

Orel jestřábí je považován za jednoho z nejlepších lovců ve světě ptáků. Loví širokou škálu kořisti, včetně drobných savců, ptáků a plazů. Je to samotářské zvíře a mimo období páření žije osamoceně.

Hnízdí na strmých skalních útesech nebo vysokých stromech a obecně se vyskytuje v horách a kopcovitých oblastech. Hnízdo je velké a stavěné z větví, listí a jiných materiálů. Samice klade obvykle 1-3 vejce, která jsou inkubována po dobu asi 38 dní. Mladí se pak z hnízda vyvíjejí po dobu 70 až 75 dní.

Orel jestřábí je původem z jižní Evropy, severní Afriky a Asie, kde obývá oblasti od Španělska až po Čínu. Přestože je místy poměrně hojný, jeho populace jsou často fragmentované a celkově je tento druh považován za ohrožený v důsledku ztráty přirozeného prostředí a nelegálního lovu. Mezinárodní úsilí se nyní zaměřuje na ochranu tohoto druhu a jeho přirozeného prostředí.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Orel jestřábí (Aquila fasciata)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 282 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 492; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).