Vyhledávání a Atlasu…

Flétňák černohrdlý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Flétňákovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druhSamotářský
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláČerná
Řády živočichů:Pěvci
Flétňák černohrdlý (Cracticus nigrogularis)

Cracticus nigrogularis


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď flétňákovití
Rod flétňák

Popis zvířete

Flétňák černohrdlý (Cracticus nigrogularis) je výrazně zbarvený pěvec, který patří do čeledi Artamidae, rozšířený zejména v Austrálii a Nové Guineji. Toto zvíře je známé svými výraznými černými a bílými zbarveními, s černými pruhy na hlavě a horní části těla, zatímco jeho spodní část je převážně bílá. Jeho nápadné hrdlo je také černé, odtud pochází jeho název.

Flétňák černohrdlý měří v průměru 28-32 cm v délce, s rozpětím křídel přibližně 34-42 cm a váží kolem 90-120 gramů. Samci jsou obecně větší než samice. Zobák tohoto ptáka je silný a špičatý, což mu pomáhá při lovu hmyzu, plazů a malých savců, na kterých se převážně živí.

Tento pták je velmi hlasitý a jeho zpěv je často slyšet na velké vzdálenosti. Má širokou škálu hlasových projevů, od melodických zvuků po ostré výkřiky. Zpívá hlavně ráno a večer, ale také během dne, když je obloha zatažená.

Flétňák černohrdlý je monogamní druh, který se páří jednou ročně, obvykle v období od srpna do prosince. Samice klade 3-5 vajec v hnízdě, které je často umístěno v dutinách stromů nebo větvích. Mláďata se líhnou po dobu 16-20 dnů a jsou krmena oběma rodiči.

Tento druh je obecně stálý, ale může se stěhovat na krátké vzdálenosti v závislosti na dostupnosti potravy a vody. Flétňák černohrdlý je obecně samotářský, ale může tvořit malé skupiny, zejména mimo období rozmnožování. I přes svou nápadnou zbarvení a hlasitý zpěv, je často těžké ho vidět, protože se skrývá v korunách stromů.