Vyhledávání a Atlasu…

Žluva černošíjná

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Žluvovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěvSpolečenské zvíře
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:BíláČernáŽlutá
Řády živočichů:Pěvci
Žluva černošíjná (Oriolus chinensis)

Oriolus chinensis


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď žluvovití

Popis zvířete

Žluva černošíjná, známá také pod vědeckým názvem Oriolus chinensis, je působivý pták patřící do rodiny žlunovitých. Toto zvíře představuje jeden z nejkrásnějších ptáků východní Asie a je známé pro své nápadné zbarvení a melodický zpěv.

Samci žluvy černošíjné mají hlavu, hrdlo a vrchní část těla zářivě zlatě žluté barvy, která kontrastuje s černými křídly a ocasem. Na křídlech mají bílé až světle žluté pruhy. Samice jsou oproti samcům méně výrazné, s olivově zeleným zbarvením na vrchní části těla a světle žlutým na spodní části. Oba pohlaví mají tmavohnědé oči, šedý zobák a růžově hnědé nohy.

Žluva černošíjná je středně velký druh ptáka, obvykle dosahuje délky 25 až 27 centimetrů s rozpětím křídel cca 44 centimetrů. Páří se jednou ročně a samice klade v průměru dvě až čtyři vejce, která jsou inkubována po dobu asi dvou týdnů.

Tento pták se vyskytuje v široké škále stanovišť včetně tropických deštných pralesů, mangrovů, zahrad a parků. Je hojně rozšířený v celé jihovýchodní Asii a části Austrálie. Jeho potrava se skládá převážně z hmyzu, plodů a bobulí, ale občas se živí i malými obratlovci.

Žluva černošíjná je zvědavý a společenský pták, často se vyskytuje v párech nebo malých skupinách. Její zpěv je hlasitý a melodický, často zahrnuje řadu písknutí a zvuků připomínajících zvonění.

I přes svou rozšířenost je tato žluva někdy terčem nelegálního obchodu s ptáky kvůli svému atraktivnímu vzhledu, což v některých oblastech snižuje její populace. Nicméně, v současné době je žluva černošíjná hodnocena Mezinárodním svazem ochrany přírody (IUCN) jako druh se stabilní populací.