Vyhledávání a Atlasu…

Žralok bělocípý

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Modrounovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Ostré zubyPredátor
Třídy a podtřídy živočichů:ParybyŽraloci
Barvy:BíláŠedá
Řády živočichů:Žralouni
Žralok bělocípý (Carcharhinus albimarginatus)

Carcharhinus albimarginatus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Třída paryby
Nadřád žraloci
Řád žralouni
Čeleď modrounovití

Popis zvířete

Žralok bělocípý (Carcharhinus albimarginatus) je velký druh žraloka, který se nachází v teplých a tropických vodách Indického a Tichého oceánu. Má průměrnou délku 2,4 metru, ale některé jedince mohou dorůst až 3 metrů. Tento žralok má charakteristický vzhled, díky čemuž je snadno rozpoznatelný. Jeho tělo je štíhlé, silné a flexibilní, což mu umožňuje rychle se pohybovat vodou. Hlava je hranatá a na každé straně má velké, kulaté oči doplněné o štěrbinové zornice.

Žralok bělocípý je pojmenován podle svých ostrých zubů, které jsou zakřivené a mají bílé okraje. Jak název napovídá, má také bílé konečky na svých ploutvích, které jsou velmi výrazné, zejména na horní a dolní části ocasu. Tělo je šedé nebo modrošedé s bílým břichem, který slouží jako kamufláž při hledání kořisti.

Jedná se o dravce, jehož strava se skládá především z ryb, ale také z malých mořských savců, hlavonožců a korýšů. Žralok bělocípý je známý svou agresivitou a rychlou rychlostí, kterou využívá při lovu kořisti.

Ačkoli je tento žralok považován za potenciálně nebezpečný pro člověka, útoky jsou vzácné. Přesto je vždy nezbytné zachovávat opatrnost, když se nacházíte v oblastech, kde se vyskytuje tento druh. Žralok bělocípý je také cílem komerčního a sportovního rybolovu a je často vyhledáván pro své maso, kůži, ploutve a játra, která obsahují velké množství vitaminu A.

V současnosti je žralok bělocípý klasifikován jako druh málo dotčený, což znamená, že jeho populace je relativně stabilní. Navzdory tomu je však stále ohrožen především nadměrným rybolovem a ztrátou přirozeného prostředí. Proto je nezbytné pokračovat v monitorování jeho populace a v případě potřeby zavést ochranná opatření.