Vyhledávání a Atlasu…

Plodia interpunctella


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen členovci
Podkmen šestinozí
Třída hmyz
Podtřída křídlatí
Řád motýli
Čeleď zavíječovití
Rod zavíječ
Váhy a míry
Délka rozpětí křídel od 16 do 20 mm

Popis zvířete

Zavíječ paprikový (Plodia interpunctella), známý rovněž jako zavíječ skladový, je druh malého mola, který je považován za jednoho z hlavních škůdců skladovaných potravin, zejména suchých produktů. Je to druh z rozsáhlé rodiny Pyralidae, která zahrnuje více než 6000 druhů.

Tento druh je všežravec s předností pro potraviny s vysokým obsahem cukrů. Zavíječ paprikový se často nachází ve skladovaných potravinách, včetně ořechů, sušeného ovoce, obilovin, čokolády a koření. Jeho škodlivost spočívá v tom, že dokáže proniknout do balených produktů a znehodnotit tak celou zásobu potravin.

Zavíječ paprikový má na první pohled nevýrazný vzhled. Jeho křídla mají šedou až hnědou barvu se světlejšími skvrnami a jeho tělo může dosahovat délky až 9 mm. Larvy jsou světle žluté až růžové a dospělí motýli mají rozpětí křídel asi 10-20 mm.

Jedná se o druh, který je rozšířený po celém světě, ale je považován za invazivního škůdce na mnoha místech, kde byl zavlečen. Jeho rozšíření a přežití jsou snadno podporovány skladováním potravin, což poskytuje ideální podmínky pro jeho vývoj.

Vývojový cyklus zavíječe paprikového zahrnuje čtyři stadia: vajíčko, larva, kukla a dospělec. Samice mohou položit až 400 vajíček během svého životního cyklu, které trvá zhruba 30 dní za teplých podmínek.

Kontrola šíření a likvidace zavíječe paprikového je náročná, protože se může rychle množit a přizpůsobit se různým podmínkám. Prevence a kontrola zahrnují pravidelné čištění a kontrolu potravinových zásob, použití feromonových pastí pro detekci a sledování populace, a v případě velkého výskytu i použití chemických insekticidů. Přesto je jeho přítomnost ve skladovaných potravinách stále velkým problémem.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx