Vyhledávání a Atlasu…

Manilkara zapota


Kategorie
Ovoce
Výška rostliny
od 4 m do 16 m
Barvy rostliny
, 
Barvy ů
Tvary listů
Typy listů
, 
Měsíce ů
, 
Měsíce kvetení
, 
Požadavky rostliny
, , , , , 
Použití rostliny
, , 
Použitelné části rostliny
plod

Zapota je střední až vysoký strom 4 -16m s dlouhými , lesklými listy. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké asi 6cm, kulaté s tuhou hnědou slupkou a s nasládlou dužinou podobnou hruškové. Uvnitř je jádřinec obsahující až tucet černých, lesklých a nejedlých semen,podobných jablečným jádrům. Mléčná šťáva, latex, vytékající z kmene, se může zachytávat podobně jako kaučuk. Sbírá se, sráží za horka a z lepkavé, vyčištěné a usušené hmoty se získává gumovitá klovatina, tzv. chicle.
Místní odrůdy se pěstují pro plody, o které je ale malý zájem, protože se mohou jíst jen plně vyzrálé. Velká poptávka je naopak pro chicle, odrůdy šlechtěné na produkci latexu, poskytují ročně až 3kg suroviny.

Původ:
Zapota pochází ze Střední Ameriky, kde se také nejvíce pěstuje. Ve venezuelských pralesích dosud roste planě. Dlouho byla pěstována spíše extenzivně a teprve objev módní novinky – žvýkačky- znamenal prudký vzrůst spotřeby chicle, ze které se žvýkací guma vyrábí. Nyní je významnou plodinou Mexika a středoamerických států.

Čeleď:
Sapotaceae

Pěstování:
Zapota vyžaduje velmi teplé a vlhké podnebí a bohatou půdu. Stromy dosahují různé velikosti a ves skleníku plodí jen zřídka, mohou být ale použity jako hrnkové rostliny.
Zapota je velmi ozdobná svými listy, plody jsou v přírodě oblíbenou potravou zvířat.
Prvních pět let se obvykle pěstuje společně s luštěninami.

Sklizeň:
Lépe je nechat plody dozrát až po utržení, po několika dnech změknou a vyzrají do strupovité, elastické konzistence.. Na stromě se do nich natáhne latex, který jim dodá příliš kyselou chuť, dokud nezhniličí, podobně jako mišpule.

Použití:
Dokonale vyzrálé plody jsou výborným stolním ovocem. V chladu se mohou skladovat měsíc i déle.
Tvrdé a trvanlivé zapotové dřevo se užívá k výrobě rukojetí a nástrojů.

Množení:
Množí se semeny, kvalitnější odrůdy se roubují. Nutný je pouze nápravná řez.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx