Vyhledávání a Atlasu…

Volavčík člunozobý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Volavkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Třídy a podtřídy živočichů:BrodivíLetci
Barvy:BíláČernáTmavě hnědá
Řády živočichů:Brodiví
Volavčík člunozobý (Cochlearius cochlearius)

Cochlearius cochlearius


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Brodiví„>brodiví
Čeleď volavkovití
Rod volavčík

Popis zvířete

Volavčík člunozobý, vědecky známý jako Cochlearius cochlearius, je jedinečné zvíře, které je známé pro svůj nezaměnitelný a neobvyklý zobák. Tento zvláštní pták je součástí čeledi Ardeidae, která zahrnuje volavky a je široce rozšířen v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky.

Tento středně velký pták dorůstá délky 45-56 centimetrů a váží mezi 550 až 850 gramy. Jeho zobák je velký, široký a plochý, připomínající tvar lopatky nebo člunu, odtud jeho název. Zobák volavčíka člunozobého je velmi užitečný při lovu potravy, kterou tvoří převážně malí vodní živočichové jako korýši, rybky a obojživelníci, které loví v noci.

Peří volavčíka člunozobého je převážně tmavě hnědé a černé, s bílým hrdlem a břichem, což mu umožňuje skrýt se a splynout s okolním prostředím. Jeho nohy jsou dlouhé a silné, což mu umožňuje pohybovat se po mělkých vodách, které jsou jeho přirozeným prostředím.

Ačkoli se volavčík člunozobý nevyskytuje v České republice, je to velice fascinující a unikátní pták s řadou zajímavých vlastností. Nachází se především v mangrovových močálech a bažinách, kde se vyskytuje v podobě malých kolonií. Hnízdí v husté vegetaci blízko vody a samice klade dvě až tři vejce, která jsou následně inkubována oběma rodiči po dobu 26 až 28 dnů.

I přes svůj neobvyklý vzhled a způsob života, volavčík člunozobý je stále považován za poměrně neznámé a málo prozkoumané zvíře. Je to skutečně unikátní pták, který stojí za to objevit a pochopit.