Vyhledávání a Atlasu…

Viola odorata


Kategorie
Květiny
Výška rostliny
od 10 cm do 20 cm
Barvy rostliny
fialová, bílá
Barvy listů
zelená
Tvary listů
srdčité
Typy listů
listnaté
Požadavky rostliny
polostín, stín, humózní půdy
Použití rostliny
obruby, nádoby, podrostová dřevina, v lékařství, v potravinářství

Violka vonná je víceletá rostlina, přezimující. Je vysoká 10 -20cm. Květy violky jsou pětičetné, tmavě fialové nebo bílé s ostruhou. Mají nasládlou vůni. Listy jsou oválné až srdčité, vroubkované s dlouhými řapíky. Stonek je velice krátký s plazivými podzemními i nadzemními kořenujícími výhonky. Plody jsou třípouzdré tobolky, které obsahují bezpočet drobných oválných semen, která se sevřením chlopní vymršťují. Rozšiřují se prostřednictvím mravenců.Violka je lehce ochmýřená, kvete od března do května a tvoří rozlehlé kolonie.

Roste na okrajích lesů ve stínu a podél cest, v chladnějších podrostech a také na loukách, které nejsou na přímém slunci. Violce se lidově říká fialka. Do čeledi violkovitých patří asi sto různých druhů fialek a macešek. Pěstují se jako okrasné rostliny.

Na přelomu 19. a 20. století byly pro svou vůni velmi oblíbené a to hlavně ve Francii, tzv. parmské fialky neboli violky polní s modrými květy.

Čeleď:
violkovit

Původ:
Violka pochází z Evropy a je zde velmi rozšířená.

Použití:
Staří Řekové používali violku pro její údajné zklidňující účinky a schopnost posilovat srdce. Římané ve starověku se snažili pomocí violky prodlužovat alkoholové opojení a na hlavě proto nosili preventivně fialkový věnec.

Vědecky je doložena schopnost violky rozpouštět hleny a mírnit kašel. Používá se ve formě nálevu. Saponiny obsažené ve fialkách mohou způsobit nevolnost a zvracení, proto by se fialky neměly používat ve velkém množství.

Listy violky vonné jsou bohaté na provitamin A a vitamin C, obsahují velké množství minerálních solí a podobně jako její květy – také sliz.

Violka vonná je stejně jako většina jejích příbuzných poživatelná. Lístky můžeme přidat do míchaných salátů, ale můžeme je i povařit. V jižních státech USA se připravuje hustá polévka z fialkových listů. Drobnými fialkovými květy lze ozdobit saláty, předkrmy a dezerty. Kandované lístky fialek, obarvené potravinářským barvivem, můžeme použít k ozdobení cukroví, polévaného čokoládou.
Fialku můžeme použít jako dekorativní obrubu záhonů.

Pěstování:
Violka potřebuje nejlépe stinné, ale snese i slunné stanoviště, půdu bohatou na živiny a dobře zavlažovanou. Při dostatečné vlhkosti se violce daří i na chudších půdách. Zvadlé květy pravidelně ostříháváme, abychom prodloužili období květu.

Množení:
Množíme dělením na konci zimy nebo na začátku jara v březnu a v dubnu.

Sklizeň:
Květy sklízíme od března do května, listy téměř celoročně, ale bez tvrdého řapíku. Listy a květy používáme nejlépe čerstvé, ale můžeme je také usušit.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx