Vyhledávání a Atlasu…

Veverka rudohlavá

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Veverkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Denní tvorSamotářskýVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:HlodavciSavci
Barvy:HnědáŠedá
Řády živočichů:Hlodavci
Veverka rudohlavá (Funisciurus pyrropus)

Funisciurus pyrropus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád hlodavci/“ title=“Příspěvky označené Hlodavci“>hlodavci
Čeleď veverkovití

Popis zvířete

Veverka rudohlavá, vědecky známá jako Funisciurus pyrropus, je unikátní druh veverky, který je endemický pro Afriku, konkrétně pro oblast subsaharské Afriky a Západní Afriky. Toto malé, obratné a živé stvoření je známé svým výrazným vzhledem, který zahrnuje zářivě rudou hlavu, odtud také její název.

Veverka rudohlavá je o něco menší než většina jiných druhů veverek, dosahující celkové délky těla od 22 do 38 cm, z čehož polovinu tvoří její huňatý ocas. Její tělo je štíhlé a elegantní, pokryté jemnou srstí, která se mění z rudé na hlavě až po šedou nebo hnědou na zbytku těla. Ocas je velmi hustý a plnohodnotný, často s bílými špičkami.

Veverka rudohlavá je denní zvíře, které tráví většinu svého času v korunách stromů, kde je velmi aktivní a pohyblivá. Její strava je všestranná, ale převážně se živí ořechy a semeny, ačkoli občas konzumuje také malé hmyzí larvy.

Tato veverka je samotářské zvíře, které většinou komunikuje s ostatními veverkami pouze během období páření. Samice rodí jedno až dvě mláďata za rok, která po narození zůstávají v doupěti asi dva měsíce, než se naučí žít samostatně.

Veverka rudohlavá je fascinující zvíře, které se vyznačuje svou rychlostí, obratností a výrazným zbarvením. Má jedinečnou schopnost přizpůsobit se různým prostředím a stále je považována za příklad adaptability a odolnosti v divoké přírodě Afriky.