Vyhledávání a Atlasu…

Ústřičník velký

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Ústřičníkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:KorýšiMěkkýšiObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:MasožravecMigrační chováníOči
Třídy a podtřídy živočichů:HmyzLetciMlži
Barvy:BíláČernáOranžová
Řády živočichů:Dlouhokřídlí
Ústřičník velký (Haematopus ostralegus)

Haematopus ostralegus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dlouhokřídlí
Čeleď ústřičníkovití
Rod ústřičník

Popis zvířete

Ústřičník velký (Haematopus ostralegus) je velký, nápadný pták s ostrým zobákem a charakteristickou černobílou kresbou. Jedná se o druh ptáka z čeledi ústřičníkovitých, který je rozšířený především v Evropě, ale lze ho najít i v Asii a v severní Africe.

Dospělý jedinec dosahuje délky těla až 45 centimetrů a jeho křídla v rozpětí měří až 83 centimetrů. Zobák ústřičníka je dlouhý, jeho délka se může pohybovat mezi 6 až 9 centimetry. Zářivě oranžový zobák je silný a ostrý, což umožňuje ústřičníkovi otevírat schránky mořských živočichů, jako jsou mlži a ústřice, po kterých je pojmenován. Hlava, krk, hřbet a křídla jsou leskle černé, zatímco břicho je bílé. Takové zbarvení umožňuje ústřičníkovi dokonale se maskovat před predátory.

Výraznými rysy ústřičníka velkého jsou také jeho dlouhé, růžově červené nohy a jasně červeně zbarvené oči. Ústřičník je dobře přizpůsoben životu na pobřeží, nohy má silné a prsty opatřené plavací blánou.

Ústřičník velký je tažný pták, který zimuje na pobřeží Atlantiku, od Britských ostrovů po západní Afriku. V období hnízdění se pak stahuje k mořským pobřežím, kde na zemi staví jednoduchá hnízda. Samice klade obvykle tři vejce s hnědými skvrnami, která jsou inkubována oběma rodiči po dobu přibližně 26 dní.

Co se týče stravy, ústřičník velký je masožravec, který se živí především mlži a dalšími měkkýši. Díky svému ostrému zobáku je schopen otevřít i robustní schránky mlžů a ústřic. Kromě toho se v jeho jídelníčku mohou objevit také ryby, korýši, hmyz nebo červi.

Ústřičník velký je známý pro svůj hlasitý a průrazný hlas, kterým komunikuje s ostatními jedinci svého druhu. Jeho zvuky jsou charakteristické a snadno rozpoznatelné, a proto bývá často používán ve filmu a televizi k evokaci atmosféry pobřeží.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Ústřičník velký (Haematopus ostralegus)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 1389 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 1649681; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).