Vyhledávání a Atlasu…

Trollius altissimus


Kategorie
Barvy rostliny
žlutá, 
Tvary rostliny
Barvy ů
Tvary listů
Typy listů
Měsíce kvetení
, 
Požadavky rostliny
, , , , 
Použití rostliny
, 

Rod Trollius zahrnuje asi 30 druhů rostoucích převážně v mírném pásu Eurasie a Severní Ameriky a v přilehlých arktických oblastech.
V Evropě je nejrozšířenější upolín největší. Roste v Německu, Rumunsku, Bulharsku a Řecku. Původně rostl i ve švýcarských Alpách. Je to významná luční bylina, charakteristická pro tzv. trolliové vlhké . Roste i na lesních okrajích a v okolí pramenišť. V zahradách patří už po dlouhou dobu k pěstovaným bylinám.
V severní a západní Evropě je rozšířen upolín evropský (Trollius europaeus), který se liší krátkými zobáky na plodech.
Pěstují se především plnokvěté kultivary, většinou teple žlutých tónů. Jsou nazývány souhrnným názvem Trollius hybridus nebo Trollius x cultorum. tyto kultivary mají většinou původ. Na jejich vzniku se podíleny i asijské upolíny, např. Trollius chinensis a Trollius asiaticus. Zajímavé jsou zejména oranžově kvetoucí kultivary, jako ´Aetna´ nebo ´Orange Globe´, nebo světle žlutý ´Lemon Queen´. Na skalkách se pěstují i některé drobné druhy, např. Trollius pumilus.
Upolíny jsou vytrvalé rostliny se silným, krátkým oddenkem a s přímými lodyhami. Listy jsou , dlanitě členěné. Květy vyrůstají jednotlivě na koncích lodyh (výjimečně po 2 -3). mají 5 -15 kulovitě sevřených okvětních lístků a 5 -10 nektariových lístků. Kvetou v květnu a v červnu. Plodem je měchýřek, u upolínu nejvyššího protažený v dlouhý zobánek.

Čeleď:
Helleboraceae – čemeřicovité

Původ:
Upolín nejvyšší je původem z Evropy, některé ostatní druhy pocházejí z mírného pásu Eurasie a Severní Ameriky.

Pěstování:
Upolíny vyžadují čerstvé až vlhké půdy, nebo pravidelnou zálivku, otevřené stanoviště nebo jen lehký .

Množení:
Upolíny se množí semeny, která musí přemrznout, aby vyklíčila, kultivary se množí dělením.

Použití:
Tyto rostliny je vhodné pěstovat jako solitéry i skupinové trvalky v záhonech i přírodních partiích.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx