Vyhledávání a Atlasu…

Špaček růžový

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Špačkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodické zvukyMigrační chování
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:ČernáKrémováRůžová
Ostatní:Ohrožený druhŠkůdce
Řády živočichů:Pěvci
Špaček růžový (Pastor roseus)

Sturnus roseus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď špačkovití
Rod špaček
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Špaček růžový, vědecky známý jako Sturnus roseus, je malý, ale výrazný druh pěvce původem z Eurazie. Toto zvíře se vyznačuje svým jedinečným zbarvením, které mu dalo jméno: samci mají ve svatebním šatu růžový hrudník, hřbet a křídla jsou hnědavě černá s purpurovým a zeleným nádechem, spodina těla je světle krémová až bílá. Samice jsou méně výrazné, převážně šedohnědé barvy.

Délka těla špačka růžového se pohybuje mezi 19 až 22 cm a váha mezi 55 až 85 gramy. Obývají především otevřené krajiny jako jsou pastviny, políčka nebo parky, kde hledají potravu na zemi. Jejich strava je velice variabilní, zahrnuje hmyz, semena, ovoce a někdy i malé obratlovce.

Tento druh je důležitým migratorem, který zimuje v Indii a Africe. Hnízdo si staví v dutinách stromů, zahradních budech nebo i v budovách, kam klade 4 až 6 modrošedých, tmavě skvrnitých vajec.

Špaček růžový je známý svým charakteristickým zpěvem, který je velmi různorodý a zahrnuje širokou škálu zvuků, včetně napodobování zvuků jiných druhů. Je oblíbený mezi birdwatchery pro své krásné zbarvení a melodický zpěv. Navzdory své kráse a popularitě mezi pozorovateli ptáků, špaček růžový je na některých místech považován za škůdce, protože může poškodit plodiny nebo konkurovat jiným druhům o hnízdní místa. Jeho populace je však stabilní a nejsou považovány za ohrožené.