Vyhledávání a Atlasu…

Snovač černavý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Snovačovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druhVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:ČernáŽlutá
Řády živočichů:Pěvci
Snovač černavý (Ploceus cucullatus nigriceps)

Ploceus cucullatus nigriceps


Známé také jako
  • Snováč žlutočerný
Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď snovačovití
Rod snovač

Popis zvířete

Snovač černavý (Ploceus cucullatus nigriceps) je poddruh snovače veselého, který se vyznačuje svou charakteristickou kombinací černé a žluté barvy. Toto drobné zpěvné ptáček z čeledi snovačovitých je endemický pro některé oblasti východní a jižní Afriky.

Tento atraktivní pták má délku těla 15 až 17 cm a váží přibližně 34 až 50 gramů. Samci během období námluvy disponují výrazným černým peřím na hlavě a žlutou skvrnou na krku, zatímco jejich záda, křídla a ocas mají hnědou až olivově zelenou barvu. Samečci mimo období námluvy a samice jsou výrazně méně nápadné s převážně hnědým peřím.

Snovač černavý je známý svou dovedností tvořit složité hnízda ve tvaru koule, které staví zejména samci. Tito ptáci jsou monogamní a většinou se páří s jedním partnerem po celý život. Samice snáší 2 až 3 vejce, která pak oba rodiče střídavě inkubují po dobu asi 12 až 14 dnů.

Jedná se o všežravého ptáka, jehož strava se skládá převážně z hmyzu a rostlinných semen, ale občas si dopřeje i malé plody nebo bobule. V některých oblastech, kde je hojný, může být považován za škůdce, protože se živí i zemědělskými plodinami.

Snovač černavý je velmi odolný pták, který se dokáže přizpůsobit široké škále prostředí, od lesů a savan až po městské parky a zahrady. Přesto jej však ohrožuje ztráta přirozeného prostředí kvůli intenzivnímu zemědělství a urbanizaci.

Celkově je snovač černavý fascinující pták, který zaujme svým krásným peřím a dovedností tvořit složité hnízda. Jeho přítomnost ukazuje na zdravé a rozmanité ekosystémy a je důkazem bohaté biodiverzity afrického kontinentu.