Vyhledávání a Atlasu…

Taraxacum officinale


Detail
Kategorie
Barvy rostliny žlutá
Barvy ů
Tvary listů ,
Typy listů ,
Požadavky rostliny , , , ,
Použití rostliny ,
Použitelné části rostliny , list
Popis

Smetanka lékařská je trvalka, kterou zná snad každý z oblasti středního pásma. Lidově se nazývá pampeliška.

Nažky sestavené do kulovitých plodenství jsou v obrysu podlouhlé, na vrcholu protažené v dlouhý zobánek ukončený velkým, vytrvalým, pernatým chmýrem. Oplodí je žebernaté, na bázi jsou nažky hladké, na vrcholu vybíhají žebra v krátké výběžky, které se směrem k bázi zmenšují. Povrch nažky je matný, má středně hnědou nebo hnědošedou barvu, chmýr je špinavě bílý. Nažky jsou asi 3,5 mm dlouhé a 1,1 mm široké. Jedno plodenství obsahuje kolem sto padesáti nažek.

Klíční listy jsou oválné, 6 – 8 mm dlouhé, lysé, na konci zaokrouhlené, naspodu stažené v krátké ploché řapíky. První listy jsou a vyrůstají v podobě přízemní růžice, jsou oválné až podlouhle , na konci tupě špičaté, naspodu klínovitě zúžené v plochý řapík v délce asi poloviny čepele. První listy má většinou dva páry nevýrazných zoubků, další listy jsou postupně zřetelněji vykrajovaně , zejména v prostřední třetině listu. Listy jsou asi 10 – 30 mm dlouhé, lysé, se zřetelnou střední žilkou, na líci lesklé, často načervenalou a na rubu kýlnatou.

Čeleď:
Asteraceae

Výskyt:
Rostlina roste na volných místech v záhonech, v trávnících i ve vytrvalých pícninách, kde je smetanka lékařská vzhledem ke své regenerační schopnosti úporným plevelem. Kořeny poškozené při zpracování regenerují z úlomků. Do jednoho roku nažky ztrácejí téměř zcela klíčivost.

Množení:
K obecnému rozšíření smetanky přispívá její nenáročnost, přizpůsobivost, velká konkurenční schopnost. Nažky produkované ve velkém množství, klíčí pohotově téměř po celé vegetační období. Nažky se šíří větrem i vodou.

Použití:
Pampeliška je dobrým krmivem s důležitou rostlinou medonosnou, používanou také v lidovém léčitelství. Mladé listy se pro svou hořkou chuť používají do salátů a květenství na sirup.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx