Vyhledávání a Atlasu…

Slavík modráček tundrový

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Lejskovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěvMigrační chování
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:ČervenohnědáModrá
Řády živočichů:Pěvci
Slavík modráček tundrový (Luscinia svecica svecica)

Luscinia svecica svecica


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Čeleď lejskovití
Rod slavík
Stav ohrožení
Neohrožen

Popis zvířete

Slavík modráček tundrový (Luscinia svecica svecica) je poddruh slavíka modráčka, který je drobným, pestře zbarveným pěvcem s typickým modravým hřbetem a červenohnědým spodkem. Tato poddruhová varianta je specifická pro tundrové oblasti, které se nacházejí v severních částech Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Slavík modráček tundrový má délku těla kolem 13-15 cm, s lehkým tělem vážící přibližně 25 gramů. Křídla jsou poměrně krátká a kulatá, zatímco ocas má střední délku a je lehce zaoblený. Hlava je malá s krátkým a rovným zobákem. Samci se od samic liší jasnějšími barvami.

Toto zvíře je známé svým pěkným a melodickým zpěvem, kterým láká samice během období rozmnožování. Hnízdo si staví přímo na zemi, kde samice klade 4-7 vajíček. Slavík modráček tundrový se živí především hmyzem, ale jeho strava může zahrnovat také bobule a semena.

Slavík modráček tundrový je tažný druh, který tráví léto v tundrových oblastech, ale na zimu migruje do teplejších oblastí, především do subsaharské Afriky. Během těchto dlouhých migračních cest je schopen překonat tisíce kilometrů.

Kvůli svému krásnému zpěvu a atraktivnímu vzhledu je slavík modráček tundrový oblíbeným objektem zájmu ornitologů a přírodovědců. Nicméně, stejně jako mnoho jiných druhů, je i tento druh ohrožen ztrátou přirozeného prostředí a klimatickými změnami.