Vyhledávání a Atlasu…

Sedmihlásek šedý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Rákosníkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Melodický zpěvMigrační chování
Třídy a podtřídy živočichů:LetciPěvci
Barvy:ŠedomodráŽlutá
Řády živočichů:PěvciZpěvní
Sedmihlásek šedý (Hippolais pallida)

Hippolais pallida


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Pěvci„>pěvci
Podřád zpěvní
Čeleď rákosníkovití
Rod sedmihlásek

Popis zvířete

Sedmihlásek šedý (Hippolais pallida) je drobné pěvící zvíře patřící do čeledi pěnicovitých, které je v České republice velmi vzácné a jeho výskyt je omezen především na teplomilné oblasti jižní Moravy. Jedná se o středně velkého ptáka, jehož velikost se pohybuje kolem 13 cm a hmotnost se obvykle pohybuje mezi 10 až 15 gramy.

Sedmihlásek šedý má šedomodrošedé peří na hřbetě, šedobílé peří na břiše a žluté až žlutozelené peří na spodní straně ocasu. Na rozdíl od jiných druhů sedmihlásků, tento druh má šedou hlavu bez výrazných pruhů. Jeho zobák je černý, dlouhý a špičatý, což umožňuje ptáku dosáhnout hmyzu ukrytého v hlubokých štěrbinách.

Co se týče hnízdění, sedmihlásek šedý vytváří hnízda v keřích a nízkých stromech, obvykle ve výšce do dvou metrů. Hnízda jsou dobře ukrytá a tvořená z trávy, listů a pavučin. Samice klade obvykle 3 až 5 vajec.

Sedmihlásek šedý je tažný pták, který tráví zimu v Africe a na jaře se vrací zpět do Evropy. Jeho potravu tvoří především hmyz, ale v jeho jídelníčku také najdeme různé druhy bobulí a malých plodů.

Tento druh je známý svým melodickým zpěvem, který je složený z různých cvrků, švitoření a zvuků připomínajících zvonky. Často se ozývá ze svého hnízda, ale je také známý tím, že zpívá i během letu.

I přes svou vzácnost, sedmihlásek šedý není v České republice chráněný. Přesto je jeho populace kriticky sledována, protože je považován za indikátor zdraví našeho ekosystému.