Vyhledávání a Atlasu…

Rys pardálový

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Kočkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:Strunatci
Vlastnosti živočichů:Noční lovecSamotářský
Třídy a podtřídy živočichů:SavciŠelmy
Barvy:ČernáŠedohnědá
Ostatní:Kriticky ohrožený druhOhrožený druh
Řády živočichů:Šelmy
Rys pardálový (Lynx pardinus)

Lynx pardinus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Třída savci
Řád Šelmy„>šelmy
Čeleď kočkovití
Rod rys
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Rys pardálový (Lynx pardinus), známý také jako iberský rys, je druh divoké kočkovité šelmy, která je považována za jedno z nejvzácnějších a nejohroženějších zvířat na světě. Pochází z jihozápadní Evropy, zejména ze Španělska a Portugalska, kde žije v rozsáhlých korunových lesích a křovinách.

Rys pardálový je středně velká kočka, s typickou délkou těla kolem 85-105 cm, ocas je pak dlouhý 12-30 cm a váží zhruba 13-27 kg. Samice jsou obecně menší než samci. Mají charakteristický vzhled s krátkým tělem, dlouhými nohami a velkými tlapkami. Mají také výrazné vousy a černé špičky uší, které jsou typické pro všechny druhy rysů.

Srst rysa pardálového je krátká a jemná, s barevným vzorem, který se liší podle ročních období a prostředí. Zbarvení je obvykle žlutohnědé až šedohnědé s černými skvrnami. Tyto skvrny jsou nejvýraznější na těle a končetinách.

Rys pardálový je samotářské zvíře, které loví hlavně v noci. Jeho hlavní potravou jsou králíci divocí, ale když je potřeba, dokáže ulovit i jiné malé až středně velké savce nebo ptáky. Rys je velmi obratný a rychlý, schopen dosáhnout rychlosti až 80 km/h a skočit až 5 metrů daleko.

Rozmnožování probíhá jednou ročně, obvykle na konci zimy a na začátku jara. Samice rodí 2-3 mláďata po 65 dnech březosti. Mláďata jsou slepá a bezmocná po narození a matka je pečlivě chrání a krmí.

Rys pardálový je ohrožený druh„>kriticky ohrožený druh, především kvůli ztrátě přirozeného prostředí a úbytku populace králíků divokých, které tvoří hlavní část jeho potravy. Dalším faktorem je také nelegální lov a srážky s vozy. V současnosti probíhají různé programy na ochranu tohoto druhu, včetně chovu v zajetí a následné reintrodukce zvířat zpět do divoké přírody.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Rys pardálový (Lynx pardinus)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 11 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 11; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).