Vitis vinifera ´pola´
Detail
Kategorie | Ovoce |
---|---|
Barvy rostliny | modrá |
Tvary rostliny | hrozen |
Barvy listů | zelená |
Tvary listů | srdčité |
Typy listů | listnaté, opadavé |
Měsíce plodů | Září |
Požadavky rostliny | slunce, vlhko, teplomilná, propustné půdy, nenáročné, humózní půdy |
Použití rostliny | v potravinářství |
Použitelné části rostliny | plod |
Popis
Vinná réva odrůda Pola má středně velké, světle zelené, srdčité listy. Listová čepel je výrazně pětilaločnatá.
Hrozen je velký, středně hustý, velmi pěkný. Třapina je u základu rozvětvená. Bobule je velká, krátce oválná až oválná, voskovitě ojíněná. Barva bobule je červenomodrá. Chuť bobulí je neutrální, harmonická, někdy i jemně aromatická.
Odrůda dozrává v polovině září.
Čeleď:
Vitaceae – révovité
Původ:
Odrůda byla vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích. Je to kříženec odrůd Poběda x Košutovko. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 2001.
Pěstování:
Víno je vhodné pro pěstování ve všech vinařských oblastech ve venkovních podmínkách nebo pro pěstování v podmínkách skleníkových. Vhodná jsou chráněná a dobře osluněná stanoviště, na půdu nemá odrůda velké nároky, snese i sušší stanoviště, na kterých se ale vytvoří menší hrozny. Vhodné jsou půdy dobře prohnojené a dostatečně zásobené vodou, ve sklenících je dobrá doplňková závlaha.
Pola je středně odolná k zimním mrazům.
Podnože vybíráme podle půdních podmínek a podle zvoleného pěstitelského tvaru. Do velmi dobrých půd by se měly používat středně bujně rostoucí podnože, do horších půd se mohou použít i bujně rostoucí podnože. Odrůdu je možné pěstovat na středním nebo vysokém vedení s řezem na tažně. Možné jsou i pergoly, na kterých se opět musí pečlivě hlídat možnost přetěžování keřů.
Odrůda má husté olistění, měly by se udržovat stále vzdušná.
Choroby, škůdci:
Pola je citlivá na napadení plísní révovou a padlím révovým. Ve skleníkových podmínkách se musí chránit především proti padlí révovému, odolnost hroznů k poškození plísní šedou je dobrá.
Použití:
Je to typická stolní odrůda určená pouze pro přímý konzum hroznů.
Napsat komentář