Vyhledávání a Atlasu…

Vitis vinifera ´olšava´


Detail
Kategorie Ovoce
Barvy rostliny
Tvary rostliny
Barvy ů
Typy listů ,
Měsíce ů
Měsíce kvetení
Požadavky rostliny , , , , , ,
Použití rostliny
Použitelné části rostliny plod
Popis

Vinná réva odrůda Olšava má středně velké listy, výrazně laločnaté. Řapíkový výkrojek je otevřený, u báze řapíku ostrý.

Hrozen je velký, většinou válcovitý, někdy mírně kuželovitý, řidší.

je kulatá až mírně oválná. V plné zralosti je modročervená. Dužina je masitá, šťavnatá, harmonicky nakyslá.

Odrůda raší v polovině dubna, kvete v červnu, zaměkání hroznů začíná v polovině srpna a hrozny dozrávají ve druhé polovině .

Čeleď:
Vitaceae

Původ:
Tato odrůda je z Moravy, vznikla křížením odrůd Kossuth Lájoš x Boskolena na šlechtitelské stanici v Polešovicích. V současné době se rozšiřuje u malovýrobců a zahrádkářů na jižní Moravě.

Pěstování:
Olšava je vhodná pro všechny naše vinohradnické oblasti. Pro úplnou vyzrálost hroznů jsou vhodná osluněná stanoviště a to po celý den. Zahrádkářsky je možné ji pěstovat i v nevinařských oblastech s delším vegetačním obdobím. Velmi vhodné jsou hlinité a hlinitopísčité půdy a dostatek vláhy, rovněž dobrá výživa.

Tato odrůda je středně až dobře odolná vůči zimním mrazům, jarními nebývá příliš poškozena.

Do půdních podmínek s dostatečnou vlhkostí je vhodná podnož Teleki 5C, pro spraše a hlinité půdy můžeme doporučit podnož Kober 5 BB. Na těžké slínovité půdy se hodí podnož Kober 125 AA. Můžeme použít různé způsoby vedení zvolené podle umístění keře. Odrůdu je možné pěstovat nejčastěji na vedení s řezem na dva tažně nebo na různých pergolách. Keře se nesmí přetěžovat a je nutné odstraňovat zálistky.

Při pěstování na pergolách, je nutné provést regulaci násady, aby se vytvořily kvalitní hrozny.

Choroby, škůdci:
Odolnost odrůdy k plísni révové a padlé révovému je nižší. Proti poškození plísní šedou je odolná.

Použití:
Je to typická stolní odrůda vhodná do našich vinohradnických oblastí. Má velmi krásný hrozen a modrou barvu, proto je velmi oblíbená.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx