Vyhledávání a Atlasu…

Vitis vinifera ´chrupka ´


Detail
Kategorie Ovoce
Barvy rostliny žlutozelená
Tvary rostliny
Barvy ů
Tvary listů
Typy listů ,
Měsíce ů
Měsíce kvetení
Požadavky rostliny , , , , , ,
Použití rostliny
Použitelné části rostliny plod
Popis

Vinná réva ´Chrupka bílá´ má středně velké listy, čepel je pětuúhelníkovitá nebo protáhlého vejčitého tvaru. Řapíkový výkrojek je uzavřený, s úzkým průsvitem nebo otevřený, šípovitý.

Hrozen je středně velký až velký, válcovitý nebo válcovitě – kuželovitý. je středně velká, kulatá, pravidelná. Barva je žlutozelená, na sluneční straně s hnědým líčkem.

Odrůda raší v polovině dubna, kvete v polovině června, bobule zaměkají okolo 10. srpna, zraje ve druhé dekádě .

Čeleď:
Vitaceae

Původ:
Tato odrůda je jednou z nejstarších kulturních odrůd révy vinné ve světě. Pochází pravděpodobně z Egypta, odkud se rozšířila do Malé Asie a Turecka. V roce 1523 se poprvé objevila ve Francii a od té doby se rozšiřovala v Evropě, nejvíce se rozšířila ve Švýcarsku v 18. století.

Pěstování:
Odrůda vyžaduje středně dobré svahovité pozemky. Nejlepší jsou dostatečně osluněné svahy. Polohy by měly být ohraněny proti větru. Nejlepší jsou půdy křemičito – hlinité nebo skeletové, hluboké a dobře zásobené živinami. Půdy suché a vápenaté nejsou vhodné.

Odolnost proti mrazům je střední až dobrá, větší citlivost je na mrazy jarní, které mohou výrazně ovlivnit výnos.

Ve výživných a dostatečně vlhkých půdách je vhodná podnož Teleki 5C. V písčitých půdách a při menších tvarech je možné použít podnož SO4, Kober 5 BB se používá pouze v chudých půdách. Pěstuje se na středním nebo vysokém vedení s řezem na dva tažně. Při řezu volíme dlouhé tažně.

Choroby, škůdci:
Odrůda má větší odolnost proti plísni révové než proti padlí révovému. Proti poškození plísní šedou je poměrně dobře odolná. Proti špatnému počasí je v době kvetení a ve větrných polohách je citlivá na sprchávání květenství.

Použití:
U nás se odrůda používá jako stolní, pro přímý konzum, lze ji ale použít i k výrobě stolních vín.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx