Vyhledávání a Atlasu…

Potápka taczanovského

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Potápkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druh
Třídy a podtřídy živočichů:Letci
Barvy:ČernáČervenáSvětle šedáTmavě šedá
Ostatní:Ohrožený druh
Potápka taczanovského (Podiceps taczanowskii)

Podiceps taczanowskii


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád potápky
Čeleď potápkovití
Rod potápka
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Potápka Taczanovského (Podiceps taczanowskii) je vzácný a jedinečný druh potápky, který je pojmenován po polském ornitologovi Władysławu Taczanowskim. Tento druh je endemický pro Jižní Ameriku, kde se nejčastěji vyskytuje v horských jezerech a lagunách v oblastech Peru, Bolívie a Chile.

Potápka Taczanovského je středně velká potápka, která měří v průměru 31-34 cm na délku a má rozpětí křídel 58-60 cm. Má typický vzhled potápky s špičatým zobákem, který je zbarvený tmavě na špičce a světle u základny. Její peří je převážně šedé a bílé. Hruď a krk jsou světle šedé, zatímco zbytek těla je tmavě šedý až černý. Má také výrazné červené oči.

Potápka Taczanovského je výjimečná svojí schopností pohybu pod vodou. Díky svým dlouhým, silným a zadní části těla umístěným nohám je schopna rychle a obratně plavat a lovit pod vodou. Její strava se skládá převážně z malých ryb a vodních bezobratlých.

Co se týče rozmnožování, Potápka Taczanovského je monogamní a oba rodiče se podílejí na inkubaci vajec a péči o mláďata. Její hnízdo je postaveno na vodě z rostlinného materiálu a je pevně ukotveno k podvodním rostlinám nebo jiným strukturám.

Tento druh potápky je v současnosti považován za ohrožený, hlavně kvůli ztrátě přirozeného prostředí a narušení jeho hnízdišť. Potápka Taczanovského je také citlivá na znečištění vody a klimatické změny, které mohou ovlivnit dostupnost potravy a hnízdních míst.

Výskyt tohoto zvířete je poměrně omezený a jeho populace je poměrně malá, což ho činí zvláště zranitelným. Ochrana jeho přirozeného prostředí a snaha o zachování jeho populace jsou proto pro tento druh životně důležité.