Vyhledávání a Atlasu…

Pískomil tamaryškový

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Myšovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Noční živočich
Třídy a podtřídy živočichů:HlodavciSavci
Barvy:Šedohnědá
Řády živočichů:Hlodavci
Pískomil tamaryškový (Meriones tamariscinus)

Meriones tamariscinus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád hlodavci/“ title=“Příspěvky označené Hlodavci“>hlodavci
Čeleď myšovití
Rod pískomil

Popis zvířete

Pískomil tamaryškový (Meriones tamariscinus) je malý hlodavec řazený do čeledi myšovitých. Toto zvíře je endemické pro střední Asii, konkrétně pro regiony Turkmenistánu, Íránu a Afghánistánu, kde obývá pouštní a polopouštní oblasti, stejně jako hory a kamenité svahy.

Pískomil tamaryškový má zbarvení od šedohnědé po hnědou, které mu pomáhá se skrývat před predátory v jeho přirozeném prostředí. Má výrazně vyvinuté zadní končetiny, které mu umožňují pohybovat se po písku pomocí skoků, a ostré drápy, které využívá pro hrabání v zemi a hledání potravy. Jeho tělo měří v průměru kolem 15 cm a váží zhruba 110 gramů. Má také dlouhý ocas, který dosahuje délky až 16 cm, a slouží k udržení rovnováhy během skákání.

Na rozdíl od ostatních myšovitých, pískomil tamaryškový je aktivní hlavně v noci, kdy vyhledává potravu. Jeho strava je z velké části tvořena různými druhy semínek, ovocem a listy, ale může také zahrnovat hmyz a malé bezobratlé.

Samice tohoto druhu rodí obvykle dvakrát ročně, a to 2 až 8 mláďat po březosti trvající přibližně 21 dní. Mláďata jsou zpočátku zcela bezmocná a otevřou oči až po dvou týdnech. Jsou odstavena po 4 až 5 týdnech a dosahují pohlavní dospělosti ve věku kolem 2 měsíců.

Pískomil tamaryškový je velmi přizpůsobivý a odolný hlodavec, který je schopen přežít v náročných podmínkách pouště. Mimo svou přirozenou oblast rozšíření je tento druh často chován jako domácí mazlíček díky své malé velikosti a relativně nenáročné péči.