Vyhledávání a Atlasu…

Agaricus brunnescens


Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 4 cm do 8 cm
Měsíce ů , , , ,
Požadavky rostliny
Použití rostliny
Popis

Pečárka je jedlá houba používaná k průmyslovému zpracování. Klobouk má široký 50 -120mm, pevný, tlustě masitý, zpočátku polokulovitý, na temeni ztlačený, později rozložený. Povrch má hedvábný, hnědavý až tmavě hnědý, uprostřed většinou hladký, od středu radiálně do šupin potrhaný. Na okraji bývají bývají vlnaté zbytky plachetky.

Lupeny jsou v mládí bílé, brzy ale růžoví, záskávají barvu čokoládově hnědou až téměř černou.

Třeň je dlouhý 40 -80mm, většinou kratší než průměr klobouku, tlustý 10 -30mm, válcovitý, hladký, bělavý s blanitým bílým závojem, který zanechává velký prsten.

Dužina je , šťavnatá, na řezu většinou mírně masově červenající, později rezavějící, příjemně voní a chutná.

Výtrusy jsou široce až kulovité, purpurově hnědé, výtrusný prach je purpurově hnědý.

Výskyt:
Pečárka hnědá roste mimo les na pohnojených místech, loukách, kompostech a polích, pěstuje se také uměle. V přírodě se objevuje od června do října, nejčastěji v srpnu.

Použití:
Tato pečárka je středně velký druh. Je to výborná jedlá houba, nejchutnější z tržních pečárek hub vůbec. Není ale v přírodě běžná. Je vhodná pro všechny kuchyňské úpravy. U pečárek nemůžeme hovořit doslova o tržních houbách, protože pečárky sbírané v přírodě se nesmějí prodávat na trzích. Prodávat se mohou pouze pěstované žampiony.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx