Vyhledávání a Atlasu…

Pastinaca sativa


Detail
Kategorie Květiny
Výška rostliny do 100 cm
Barvy rostliny žlutá
Tvary rostliny
Barvy ů
Tvary listů
Typy listů ,
Měsíce kvetení ,
Požadavky rostliny , , ,
Použití rostliny ,
Použitelné části rostliny ,
Popis

Pastinák setý je dvouletá až 100cm vysoká rostlina řepné vůně s vřetenovitým, bělavým oddenkem. Přímá lodyha je hranatě rýhovaná, drsná až chlupatá, nahoře větvená. Listy jsou 3 -4 zpeřené , naspodu leskle zelené, u báze krátce pýřité. Okolíky vtoří 8 -12 okolíčků dvounažky, na hřbetě světle trojžeberné, okrouhle vejčíté a ploché jsou až 8mm dlouhé a 5mm široké, po stranách mají dvě úzká křídla. Rostlina kvete v červenci a srpnu.

Původ:
Pastinák setý pochází z Přední Asie.

Výskyt:
Pastinák u nás roste hojně na loukách a u cest. Běžně se pěstuje jako zelenina a někdy zplaňuje.

Použitelná část:
Používá se kořen.

Sběr:
Po odkvětu rostliny se kořen vykopne a po rychlé a důkladném omytí se suší. Zralé plody se sklízejí na podzim, většinou v . Obě rostlinné části se suší ve stínu, k dosušení je můžeme dát do teploty nepřesahující 40°C. Obě drogy mají kořenitý pach a ostrou chuť.

Použití:
Kořen obsahuje silici, pektin, sacharózu, glykosid a bílkoviny. Z účinných látek je to alkaloid pastinacin. Dále se zjistily furokumatiny. Plody obsahují až 0,25% silice. Na jaře obsahuje kořen asi 9mg% vitamínu C, později až 30mg %.
Pastinacin tlumí křeče hladkého svalstva. působí diureticky, sedativně a jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu. Používá se vnitřně ve formě nálevu jako spazmolytikum, mírné siuretikum a roborans při močových potížích a bolestech z kaménků a při nechutenství. Pastinák se používá jako zelenina buď salátová nebo jinak upravená, pro vysoký obsah vitamínu C a bílkovin.
Při častém zacházení s čerstvou rostlinou se mohou u někoho vlivem působení furokumaninů objevit dermatitidy. V Anglii je pastinák velmi oblíbený jako salátová zelenina, která může nahradit petržel a celer.

Pastinák setý – Wikipedie

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx