Vyhledávání a Atlasu…

Ostříž jižní

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Sokolovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Migrační chováníMonogamní druh
Třídy a podtřídy živočichů:DravciHmyzLetci
Barvy:ŠedáTmavě šedá
Ostatní:Chráněný druhOhrožený druh
Řády živočichů:Dravci
Ostříž jižní

Falco eleonorae


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dravci/“ title=“Příspěvky označené Dravci“>dravci
Čeleď sokolovití
Rod ostříž

Popis zvířete

Ostříž jiřní (Falco eleonorae) je zástupcem druhu sokolovitých dravců, který se vyznačuje štíhlým tělem a dlouhými křídly. Má šedavé zbarvení s výraznými tmavými pruhy na ocasních perech. Dospělý jedinec dosahuje velikosti mezi 36 až 42 cm a rozpětí křídel se pohybuje mezi 87 až 105 cm. Samci jsou obecně menší než samice.

Ostříž jižní je přizpůsobený životu v teplých oblastech, jeho domovem jsou především Středomoří, ale také ostrovy v Indickém oceánu a východní Asii. Žije převážně v blízkosti moře na skalnatých útesech a na stromech. Jeho hnízdo je obvykle umístěno na skalní římse nebo v dutině stromu.

Tento dravec je migratórní a každý rok putuje na velké vzdálenosti. V zimních měsících se stahuje do Madagaskaru a jižní Afriky, kde se živí především hmyzem a malými ptáky. V létě se vrací zpět do svých hnízdních oblastí, kde loví převážně ptáky, ale také drobné savce a hmyz.

Ostříž jižní je monogamní a věrný svému partnerovi po celý život. Hnízdí jednou ročně a samice snáší obvykle 2 až 3 vejce. Mláďata zůstávají v hnízdě po dobu 6 až 7 týdnů, během kterých je krmí oba rodiče.

Tento druh je v současnosti ohrožený, především kvůli ztrátě přirozeného prostředí a nelegálnímu lovu. Ostříž jižní je chráněný v rámci mnoha mezinárodních dohod a snahy o jeho ochranu jsou zaměřeny především na ochranu hnízdních oblastí a na výchovu veřejnosti o důležitosti zachování tohoto druhu.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Ostříž jižní (Falco eleonorae)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 287 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 351; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).