Vyhledávání a Atlasu…

Nosál horský

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Medvídkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Všežravec
Třídy a podtřídy živočichů:SavciŠelmy
Barvy:Olivová
Ostatní:Chráněný druhZranitelný druh
Řády živočichů:Šelmy
Nosál horský

Nasuella olivacea


Známé také jako
  • Nosálek horský
Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád Šelmy„>šelmy
Čeleď medvídkovití

Popis zvířete

Nosál horský, latinsky známý jako Nasuella olivacea, je jedinečné zvíře, které patří do čeledi mývalovitých. Přestože má na první pohled podobnost s mývaly, jeho chování a životní styl se značně liší. Nosál horský je endemickým druhem, který se přirozeně vyskytuje v oblastech Jižní Ameriky, zejména v horských lesích a pohořích Kolumbie a Ekvádoru.

Nosál horský je menší než jeho příbuzný, nosál pruhovaný, typicky dosahuje délky 35 až 45 cm, s hmotností kolem 1 kg. Jeho srst má jedinečnou olivově zelenou barvu, která mu pomáhá skrýt se v hustých lesích, ve kterých žije. Má špičatý nos, který používá k prohledávání listí a hledání potravy.

Nosál horský je všežravec, který se živí různou stravou, včetně hmyzu, malých obratlovců, plodů a semen. Je to samotářské zvíře, které je aktivní převážně v noci.

Když jde o rozmnožování, nosálové horskí jsou známí tím, že mají jedno nebo dvě mláďata za rok, která jsou pečlivě chráněna v norách vykopaných v zemi. Samice se o mláďata stará sama a vychovává je až do doby, než jsou schopna se postarat o sebe.

Nosál horský je přizpůsobivý a schopný přežít v řadě různých prostředí, od vlhkých horských lesů po suché pampasové pláně. Avšak kvůli ztrátě přirozeného prostředí a lovu se populace nosálů horských stále snižuje. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) je proto klasifikuje jako zranitelný druh.