Vyhledávání a Atlasu…

Myška africká

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Myšovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Všežravec
Třídy a podtřídy živočichů:HlodavciSavci
Barvy:HnědáŠedá
Ostatní:Škůdce
Řády živočichů:Hlodavci
Myška africká (Mus minutoides)

Mus minutoides


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Řád hlodavci/“ title=“Příspěvky označené Hlodavci“>hlodavci
Čeleď myšovití

Popis zvířete

Myška africká (Mus minutoides) je malé hlodavé zvíře, které je součástí rodiny myšovitých. Pochází především z jižní a střední Afriky, kde žije ve vysokých trávách a křovinách. Toto zvíře je z hlediska velikosti velmi malé, s délkou těla kolem 6 centimetrů a váhou kolem 10 gramů. Svým vzhledem se podobá klasickým myším, s malými zaoblenými ušima, špičatým nosem a dlouhým ocasem, který je skoro dvakrát delší než její tělo.

Myška africká má krátkou, jemnou srst, která je většinou světle hnědá nebo šedá na hřbetě a bělavá na břiše. Oči jsou velké a lesklé, což pomáhá v nočním vidění, a malé přední tlapky jsou adaptovány na škrábání a kopání. Jsou to noční zvířata a stráví většinu dne skrytá v peleších, které si vyhrabávají pod zemí.

Myška africká je všežravá, s dietou zahrnující semena, listy, ovoce, hmyz a drobné bezobratlé. V zajetí může žít až 4 roky, avšak ve volné přírodě je její životnost obecně mnohem kratší kvůli predátorům, jako jsou sovy, hadi a šelmy.

Samice myšky africké jsou březí přibližně 21 dní a rodí 3-12 mláďat, která jsou po narození slepá a bezsrstá. Mláďata začínají otevírat oči po 10 dnech a jsou plně osrstěná ve věku 2 týdnů. Myška africká je známa svou rychlou reprodukcí a může mít až 6 vrhů za rok.

Ačkoli je myška africká v některých oblastech považována za škůdce, který může poškodit plodiny, je také důležitým článkem v potravním řetězci a přispívá k kontrole populace hmyzu. Navíc je častým objektem výzkumu v biologii a genetice díky své rychlé reprodukci a malé velikosti.