Vyhledávání a Atlasu…

Myristica fragrans


Detail
Kategorie stromy
Výška rostliny do 18 m
Barvy rostliny žlutobílá
Tvary rostliny
Barvy ů
Tvary listů , ,
Typy listů listnaté,
Požadavky rostliny , , , , , ,
Použití rostliny ,
Použitelné části rostliny
Popis

Muškátovník vonný je strom vysoká až 18m, s kuželovitou korunou podobnou naší hrušni. V kultuře do růstá výšky 6 -9m. má tmavošedou borku.

Listy jsou , vejčité až kopinaté, celokrajné s krátkým řapíkem, kožovité, vždyzelené, na líci tmavší, na rubu světlejší.

Květy jsou jednopohlavné, samčí rostou většinou v 5 -6květých hroznech, samičí vyrůstají většinou jednotlivě v úžlabí listů. Obojí květy jsou žlutobílé, trojcípé.

Plod je zelenožlutý, o průměru 5cm, na obvodu s výrazným švem, ve které za zralosti puká a otevírá se dvěma chlopněmi. Toto oplodí obsahuje jedno velké, asi 4cm dlouhé a cm široké, oříšku podobné semeno s hnědošedým osemením, které je obalené oranžově červeným, cípatě rozdřípeným, chrupavčitě kožovitým míškem.

Čeleď:
Myristicaceae –

Původ:
Muškátovník vonný pochází z Indonésie, odtud se rozšířil do Přední i Zadní Indie, na Antily a do Brazílie.

Pěstování:
Muškátovník se pěstuje ve vlhkém a teplém tropickém podnebí u mořského pobřeží, v nadmořské výšce 500 -600m. stromy začínají plodit 8 -10 let po výsevu, nejvíce ve stáří 15 -40 let, ale často plodí i stromy staré 100 let.

Sklizeň začíná v době praskání oplodí, které se odstraňuje. Míšek se opatrně sloupne, aby se příliš nerozlámal, a potom se suší a lisuje. Do obchodu se dostává jako muškátový neboli maciz. Aby získal svou chuť, postřikuje se během sušení mořskou vodou. Usušený je rohovitý, lámavý, žlutočervený, aromatický.

Semena zbavená míšku se suší, až začnou v osemenění chrastit. Potom se osemenění odstraní a semena, která přicházejí do obchodu, se ošetří vápnem, aby tak byla chráněna před škůdci ve skladech.

Použití:
Muškátový květ je ím pokrmů, kořeníme jím ale jen v malých dávkách, protože požití pouhé poloviny oříšku může způsobit smrt. Tuk lisovaný ze semen se používá při výrobě mastí, mýdel a náplastí, silice v lékařství, potravinářství i v kosmetice při výrobě voňavek a mýdel. Dužina plodů se zpracovává na zavařeniny, kompoty apod.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx