Vyhledávání a Atlasu…

Moták pochop

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Jestřábovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druh
Třídy a podtřídy živočichů:DravciHmyzLetci
Barvy:BíláČervenáHnědáModrošedá
Ostatní:Chráněný druhOhrožený druh
Řády živočichů:Dravci
Moták pochop (Circus aeruginosus)

Circus aeruginosus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dravci/“ title=“Příspěvky označené Dravci“>dravci
Čeleď jestřábovití
Rod moták
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Moták pochop, vědecky známý jako Circus aeruginosus, je velký druh dravého ptáka z čeledi jestřábovitých, který je rozšířený po celém světě, zejména v Evropě a Asii. Tento pták dosahuje délky těla až 60 centimetrů a rozpětí křídel až 130 centimetrů. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 500 až 1000 gramy.

Moták pochop má charakteristické zbarvení s nápadně světlými a tmavými pruhy a skvrnami. Samci jsou obecně světlejší než samice, s modravě šedým zbarvením na hlavě, hrudi a křídlech. Samice jsou obecně hnědé s náznaky červené a bílé na ocase a křídlech. Mladí jedinci jsou podobní samicím, ale mají méně kontrastní zbarvení.

Moták pochop obývá vodní prostředí jako jsou bažiny, jezera, řeky a močály, kde loví svou kořist. Jeho dieta je velmi rozmanitá, zahrnuje hlodavce, ptáky, žáby, ryby a hmyz. Tento pták je známý svým unikátním stylem lovu – létá nízko nad zemí a náhle se řítí dolů, aby chytil svou kořist.

Moták pochop je jedním z mála druhů dravých ptáků, který je monogamní. Páry zůstávají spolu po celý život a každý rok se vracejí na stejné hnízdo. Samice obvykle snáší 4 až 6 vajec, která inkubuje po dobu 30 až 40 dnů. Mladí ptáci jsou poté krměni oběma rodiči.

Moták pochop je chráněný podle Bernské úmluvy, což znamená, že jeho lov a obchodování s ním jsou nezákonné. Přesto je tento druh stále ohrožený ztrátou přirozeného prostředí a znečišťováním.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Moták pochop (Circus aeruginosus)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 1510 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 1091335; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).