Vyhledávání a Atlasu…

Luňák červený

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Krahujcovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Třídy a podtřídy živočichů:DravciLetci
Barvy:ČervenohnědáHnědá
Ostatní:Pastviny
Řády živočichů:Dravci
Luňák červený (Milvus milvus)

Milvus milvus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dravci/“ title=“Příspěvky označené Dravci“>dravci
Čeleď krahujcovití
Rod luňák

Popis zvířete

Luňák červený (Milvus milvus) je středně velký druh dravého ptáka z rodiny jestřábovitých. Má tmavě hnědé zbarvení s červenohnědým odstínem na hřbetě a křídlech. Měří mezi 60 a 65 centimetry na délku a jeho rozpětí křídel se pohybuje mezi 140 až 165 centimetry. Má charakteristický dlouhý, vidlicovitě vykrojený ocas, který je zespodu červenohnědý a ze shora hnědý. Zobák je šedý až černý, nohy jsou žluté.

V letu je luňák červený snadno rozeznatelný díky svým dlouhým křídlům a elegantnímu klouzavému letu s náhleými obraty. Je znám svou schopností dlouho kroužit ve vzduchu, kdy vyhledává potravu. Jeho strava se skládá převážně z drobných savců, ptáků, obojživelníků a hmyzu, ale také se dokáže přizpůsobit a využívat zbytky potravy z lidských zdrojů.

Luňák červený preferuje otevřené krajiny s blízkostí vodních toků, například lužní lesy, pastviny nebo zemědělské plochy. Hnízdí v korunách stromů, kde samice klade obvykle 2 až 3 vejce. Mláďata jsou krmena oběma rodiči a po 40 až 50 dnech se učí létat.

Tento druh je rozšířen po celé Evropě, zasahuje až do západní Asie a severní Afriky. Přes zimu migruje do jižní Evropy a Afriky. Luňák červený je chráněný podle Bernské úmluvy a je zařazen do Červeného seznamu IUCN jako druh blízký ohrožení. Hlavní hrozbou pro něj je ztráta přirozeného prostředí a otravy pesticidy.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Luňák červený (Milvus milvus)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 1847 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 470918; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).