Vyhledávání a Atlasu…

Lemur kata

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Lemurovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Denní tvorMatriarchálníSociální chováníVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:Savci
Barvy:BíláČernáŠedáSvětle hnědá
Ostatní:Ohrožený druh
Řády živočichů:PlacentálovéPoloopice
Lemur kata (Lemur catta)

Lemur catta


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída savci
Nadřád placentálové
Řád primáti
Podřád poloopice
Čeleď lemurovití denní
Rod lemur
Biologická data
Délka březosti 136 d
Počet mláďat 1
Stav ohrožení
Ohrožen

Popis zvířete

Lemur kata, známý také jako kroužkovitý lemura, patří do rodiny Lemuridae a je jedním z nejznámějších druhů primátů na světě. Jeho vědecké jméno, Lemur catta, odkazuje na jeho specifické charakteristické znaky, které zahrnují kroužkovaný ocas a „kočičí“ vzhled. Dospělí jedinci dorůstají délky těla 39 až 46 cm, s ocasem měřícím až 56 cm, a váží obvykle mezi 2 až 3,5 kg.

Jeho srst je krátká a měkká, zbarvena šedě až světle hnědě po celém těle, s bílými pruhy táhnoucími se od očí k uším. Jeho nejvýraznějším znakem je dlouhý, hustý ocas pokrytý střídavě černými a bílými kroužky. Toto zbarvení mu dává jeho běžně používanou anglickou přezdívku „Ring-tailed lemur“.

Lemur kata je denní zvíře a jeho primární životní prostor se nachází na jihu a jihozápadě Madagaskaru, kde obývá různé typy prostředí, včetně lesů, křovin, polopouští a horských oblastí. Jsou to všežravci, jejichž strava se skládá z ovoce, listů, květů, kůry a někdy i malých bezobratlých.

V divočině se dožívají průměrně 16 až 19 let, zatímco v zajetí mohou žít až 27 let. Jsou to sociální zvířata a žijí ve skupinách s matriarchální strukturou, kde samice dominují nad samci. Mají velmi komplexní sociální chování, které zahrnuje hlasovou komunikaci, vzájemné čištění srsti a sluneční koupele, které jsou typické pro tento druh.

Lemur kata je v současnosti klasifikován jako ohrožený druh, především kvůli ztrátě přirozeného prostředí a lovu. Přestože jsou chráněni zákonem, jejich populace na Madagaskaru stále klesá. Různé ochranářské organizace po celém světě se snaží pomoci těmto fascinujícím tvorům prostřednictvím programů ochrany a znovuzavedení do volné přírody.