Gallus gallus f. domestica
Známé také jako
- Slepice
- Slípka
- Slépka
Taxonomie
Říše | živočichové |
---|---|
Kmen | strunatci |
Podkmen | obratlovci |
Třída | ptáci |
Podtřída | letci |
Řád | hrabaví |
Čeleď | bažantovití |
Podčeleď | koroptve |
Rod | kur |
Popis zvířete
Kur domácí (Gallus gallus f. domestica) je poddruh divokého kuřete z rodu pěvců a jedno z nejznámějších a nejrozšířenějších hospodářských zvířat na světě. Je chován pro své maso a vejce, a to jak v průmyslových velkochovech, tak i v malých domácích chovech.
Toto zvíře může mít velmi různé barevné i tvarové variace, protože bylo po staletí šlechtěno na různé vlastnosti. Barva peří může být bílá, hnědá, černá, šedá, žlutá, oranžová a dokonce i modrá nebo zelená. Chovají se různé plemena, od malých, ozdobných až po obří plemena s hmotností několika kilogramů. Peří může být hladké nebo chocholaté, krátké nebo dlouhé.
Kuřata se líhnou z vajec, která snáší slepice. Vývoj kuřete v vejci trvá 21 dní. Kuřata jsou schopna se pohybovat a přijímat potravu téměř okamžitě po vylíhnutí.
Dospělí kohouti se liší od slepic svým vzhledem – mají často větší hřeben a chocholku, delší a ostré špičky spodních křídelních per a vyvinuté ostruhy na nohách. Navíc se projevují svými typickými zvuky – kokrháním.
Kur domácí je všežravec, který se živí především semeny, obilím, zelení, drobným hmyzem a dalšími malými živočichy. Je velmi přizpůsobivý a dokáže přežít v různých podmínkách a klimatu, od chladných oblastí severní Evropy po horké oblasti Afriky.
Chov kura domácího je důležitou součástí zemědělství a výroby potravin. Jeho maso a vejce jsou klíčovými zdroji proteinů pro miliardy lidí po celém světě. Kromě toho jsou kuřecí trusy využívány jako hnojivo v zemědělství.
Napsat komentář