Vyhledávání a Atlasu…

Gallus gallus f. domestica


Známé také jako
  • Slepice
  • Slípka
  • Slépka
Taxonomie
Říše živočichové
Kmen
Podkmen
Třída ptáci
Podtřída
Řád
Čeleď
Podčeleď koroptve
Rod kur

Popis zvířete

Kur domácí (Gallus gallus f. domestica) je poddruh divokého kuřete z rodu pěvců a jedno z nejznámějších a nejrozšířenějších hospodářských zvířat na světě. Je chován pro své maso a vejce, a to jak v průmyslových velkochovech, tak i v malých domácích chovech.

Toto zvíře může mít velmi různé barevné i tvarové variace, protože bylo po staletí šlechtěno na různé vlastnosti. Barva peří může být , , černá, šedá, žlutá, a dokonce i nebo . Chovají se různé plemena, od malých, ozdobných až po obří plemena s hmotností několika kilogramů. Peří může být hladké nebo chocholaté, krátké nebo dlouhé.

Kuřata se líhnou z vajec, která snáší slepice. Vývoj kuřete v vejci trvá 21 dní. Kuřata jsou schopna se pohybovat a přijímat potravu téměř okamžitě po vylíhnutí.

Dospělí kohouti se liší od slepic svým vzhledem – mají často větší a chocholku, delší a ostré špičky spodních křídelních per a vyvinuté ostruhy na nohách. Navíc se projevují svými typickými zvuky – kokrháním.

Kur domácí je , který se živí především semeny, obilím, zelení, drobným hmyzem a dalšími malými živočichy. Je velmi přizpůsobivý a dokáže přežít v různých podmínkách a klimatu, od chladných oblastí severní Evropy po horké oblasti Afriky.

Chov kura domácího je důležitou součástí zemědělství a výroby potravin. Jeho maso a vejce jsou klíčovými zdroji proteinů pro miliardy lidí po celém světě. Kromě toho jsou kuřecí trusy využívány jako hnojivo .

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx