Vyhledávání a Atlasu…

Kulík hnědý

V kategorii: , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Kulíkovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Migrační chováníMonogamní druhOčiVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:Letci
Řády živočichů:BahňáciDlouhokřídlí
Kulík hnědý (Charadrius morinellus)

Charadrius morinellus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dlouhokřídlí
Podřád bahňáci
Čeleď kulíkovití
Rod kulík

Popis zvířete

Kulík hnědý (Charadrius morinellus) je působivým druhem z čeledi kulíkovitých, který je známý svým jedinečným vzhledem a chováním. Toto středně velké bahňák, měřící přibližně 22-24 cm na délku s rozpětím křídel kolem 50-57 cm, je výrazný svým krásným hnědým opeřením s drobnými tmavými skvrnami, které dodávají jeho srsti unikátní charakter.

Kulík hnědý má robustní tělo, krátký krk a velkou hlavu. Jeho zobák je krátký, rovný a ostrý, což mu umožňuje efektivně hledat potravu v mělkých vodách a bahnu. Jeho oči jsou malé, ale vynikající vidění mu umožňuje snadno rozpoznat potenciální nebezpečí.

Tento druh je známý svými migračními vzlety, kdy putuje z chladných severních oblastí, kde hnízdí, do teplejších jižních oblastí, kde přezimuje. Během těchto dlouhých cest se často zastavují na odpočinkových místech, kde je možné je pozorovat v jejich typických skupinách.

Kulík hnědý je všežravec, který se živí širokou škálou potravy, včetně hmyzu, červů, měkkýšů a malých ryb. Jeho potravní strategie spočívá v aktivním hledání potravy ve dne i v noci.

Co se týče rozmnožování, kulík hnědý je monogamní druh, což znamená, že se páří s jedním partnerem po celý život. Samice klade v průměru 3-4 vejce, která jsou následně pečlivě inkubována oběma rodiči. Po vylíhnutí jsou mláďata schopna chůze a hledání potravy.

Celkově je kulík hnědý fascinujícím druhem zvířete s jedinečnými charakteristikami a chováním, který představuje důležitou součást ekosystému mokřadů a pobřežních oblastí.

Mapa zaznamenaného výskytu

Mapa zaznamenaného výskytu: Kulík hnědý (Charadrius morinellus)

Mapa zobrazuje zaznamenané výskyty, nikoli přesnou hranici areálu. Data: GBIF (pouze CC0; 664 zobrazených unikátních bodů; filtrovaných záznamů 28106; přístup 2026-08-28). Mapový podklad: Natural Earth (public domain).