Vyhledávání a Atlasu…

Scrophularia nodosa


Detail
Kategorie
Tvary rostliny
Barvy ů
Tvary listů , ,
Typy listů ,
Požadavky rostliny , , , ,
Použití rostliny
Použitelné části rostliny
Popis

Krtičník uzlovitý je vytrvalá bylina jejíž plody jsou stopkaté. Vzpřímené tobolky,jsou sestavené průměrně po padesáti do latnatých plodenství. Jedna tobolka obsahuje asi 150 semen, otvírá se v době zralosti dvěma chlopněmi po celé délce. Tvar má vejcovitý, na vrcholu je mírně zašpičatělá, na bázi zaoblená. Oplodí je roztroušeně bradavičnaté drobnými bradavkami, má slabě vyniklou žilnatinu a je slabě lesklé. Jeho barva je špinavě . Tobolky jsou dlouhé asi 7 mm, široké asi 5 mm. Ve vlhku se puklé tobolky opět uzavírají.

Semena jsou drobná, válcovitá, elipsoidní nebo vejcovitá. Jejich povrch je rozdělen šesti podélnými valy, lesklé až matné a má středně až tmavě hnědou barvu. Semena jsou dlouhá asi 0,8 mm a široká asi 0,5 mm.

Klíční listy jsou přiokrouhlé až koníkovité, lysé, jejich čepele jsou asi 2 mm dlouhé, spočívají na asi stejně dlouhých řapících. První listy jsou vstřícné a vyrůstají na stonkových článcích, poněkud čtyřhranných, jsou vejčité, na konci tupě špičaté, naspodu stažené v řapík dlouhý asi jako polovina čepele. První pár má jeden až dva nevýrazné pilovité zuby, další páry jsou pilovité. Listy jsou lysé nebo roztroušeně žláznatě chlupaté, mají zpeřenou žilnatinu.

Čeleď:
Scropulariaceae

Výskyt:
Druh roste na rumištích, při cestách, v příkopech, břehovitých křovinách, na pasekách a v listnatých i jehličnatých lesích od nížin do hor.

Množení:
Rostlina se množí generativně i vegetativně výhonky z pupenů na hlízovitém vodorovném oddenku. Semena zrají od konce července do podzimu, vysemeňují až do jara. Klíční rostliny se objevují na podzim i zjara.

Použití:
Oddenek se sbírá pro lékařské účely. Jeho hlavními obsahovými látkami jsou saponiny, glykosid skrofularin, pektin, organické kyseliny a vitamín D. Pro jedovatost není používání této rostliny v lidovém léčitelství doporučeno. Je to také rostlina medonosná.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx