Vyhledávání a Atlasu…

Koroptev korunkatá

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Bažantovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Vlastnosti živočichů:Monogamní druhSpolečenské zvířeVšežravec
Třídy a podtřídy živočichů:HrabavíLetci
Barvy:ČervenáFialová
Řády živočichů:Hrabaví
Koroptev korunkatá (Rollulus rouloul)

Rollulus rouloul


Známé také jako
  • Křepel korunkatý
  • Křepelka korunkatá
Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád Hrabaví„>hrabaví
Čeleď bažantovití
Podčeleď koroptve
Rod koroptev
Váhy a míry
Délka od 22 do 25 cm
Hmotnost od 140 do 230 g

Popis zvířete

Koroptev korunkatá, vědecky známá jako Rollulus rouloul, je malé, ojedinělé ptáčí druh, původem z jihovýchodní Asie. Konkrétně se vyskytuje v tropických pralesích Malajsie, Thajska a Sumatry. Toto zvíře je charakteristické svůj jedinečný vzhled, se zvlášť výrazným čelním chocholem, který tvoří korunu z červených až fialových peří. Tělo koroptve korunkaté je převážně černé se zeleným leskem, zatímco hrudník a břicho jsou světle šedé. Koroptev korunkatá je také známá svými modrými a červenými pruhy na křídlech.

Koroptev korunkatá dorůstá délky až 25 cm a váží přibližně 200 gramů. Má široké, zaoblené křídla a krátký, těžký zobák. Její tělo je robustní a svalnaté, což jí umožňuje pohybovat se po zemi s agilitou a rychlostí.

Co se týče chování, koroptev korunkatá je velmi společenská a žije v malých skupinách. Jsou to všežraví ptáci, jejich strava se skládá především z hmyzu, semínek, bobulí a ovoce. Mimo období rozmnožování je koroptev korunkatá stálejší a méně mobilní, než jiní zástupci této skupiny.

Koroptev korunkatá je monogamní druh. Samice snáší 4-6 vajec, která jsou inkubována po dobu přibližně 18 dní. Mláďata jsou schopna krátce po vylíhnutí opustit hnízdo a následovat své rodiče.

Bohužel, kvůli ztrátě přirozeného prostředí a nadměrnému lovu je koroptev korunkatá považována za zranitelný druh. Přesto se některé populace stále daří udržet v divočině, zatímco jiné jsou chovány v zoologických zahradách a chovatelských stanicích po celém světě.