Averrhoa carambola
Kategorie |
Ovoce |
---|---|
Výška rostliny |
do 11 m |
Barvy rostliny |
bílá, růžová |
Barvy listů |
zelená |
Tvary listů |
zpeřené |
Měsíce plodů |
Červenec, Srpen |
Měsíce kvetení |
Květen, Červen |
Karambola je menší strom, vysoký do 11m. Má jemné lichozpeřené listy, podobné jako ořešák. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké 5×15 cm, válcovité, na průřezu hvězdicovité, žluté, obsahují cukr a menší množství kyseliny šťavelové.
Z hojných bílých nebo růžových květů se vyvíjí velké množství žlutých, válcovitých plodů, zvaných karambolky, s pěti vystouplými žebry, pod jejichž tíhou se ohýbají větve.
Karambolky mají proměnlivou chuť, ale vždy jsou šťavnaté.
Podobným druhem je bilimbi (Averrhoa bilimbi) s plody připomínajícími nakládačky. Používají se ale spíše jako zelenina, okořeněné karí, a také k výrobě oblíbeného bilimbového džemu.
Čeleď:
Oxalidaceae
Původ:
Karambola pochází z Indonésie a Moluk a její pěstování zůstalo omezeno převážně na jihovýchodní Asii a Indii. Pro svou ozdobnost a vitalitu se v současné době šíří téměř všude.
Pěstování:
Karamela vyžaduje velmi teplé a vlhké podnebí, propustnou půdu. Se svými žlutými plody působí velmi dekorativně a to i při pěstování v nádobě.
Sklizeň:
Plody sklizené těsně před dosažením zralosti a skladované jeden nebo dva týdny snášejí velmi dobře transport.
Použití:
Karamboly se používají spíše k výrobě rosolů a marmelád, než jako stolní ovoce. Díky svému tvaru jsou ozdobou kompotů a ovocných salátů.
Plody bilimbi se nakládají a zavařují. Pro výrobu džemu se nechávají přes noc vylouhovat, a pak se propasírují, aby se odstranila kyselá a hořká příchuť. Dříve se nakládaly i květy obou druhů.
Karambolová šťáva odstraňuje zbytky skvrny z látky a lze ji také použít k leštění mosazi.
Množení:
Karambolu množíme ze semen, kvalitní odrůdy roubováním. Vyžadují pouze výchovný řez.
Napsat komentář