Vyhledávání a Atlasu…

Capparis spinosa


Detail
Kategorie Okrasné květem
Barvy rostliny bílá
Barvy listů zelená
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, polostín, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy
Použití rostliny solitéra, v lékařství, v potravinářství
Popis

Kapara trnitá je keř, který má asi jeden centimetr velké, zelené kapary, známé koření. Často se mylně považují za plody, ale jsou to mladá poupata bílých květů.

V oblasti rozšíření rostliny se kapary používaly také k léčení nemocí sleziny, arteriosklerózy, artrózy a revmatismu. V kaparech byly nalezeny mezi jinými látkami flavonoidové glykosidy, rutin a glukokaparin.

Původ:
Kapara trnitá je původem ze zemí Středomoří, z pobřeží severní Afriky až k Asii.

Použití:
Kapary povzbuzují chuť k jídlu, podporují zažívání a mají močopudný účinek. V lidové medicíně se dříve používala i kůra keře. V kuchyni se používají sušená a naložená poupata ve směsi octa a oleje. Nejlepší kapary pocházejí z jižní Francie a jako nejchutnější se oceňují velmi malé kapary. Ve středomořském prostoru se také konzumují ostře chutnající, podlouhlé bobule jako „kaparová jablka“ nebo „kaparové okurky“.

0 0 hodnocení
Hodnocení příspěvku

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přeložit »
0
Přispějte svým komentářemx