Vyhledávání a Atlasu…

Káně rousná

V kategorii: , , ,
Taxonomie a vlastnosti
Čeledi:Krahujcovití
Kmeny a podkmeny živočichů:ObratlovciStrunatci
Třídy a podtřídy živočichů:DravciLetci
Barvy:BíláŠedohnědá
Řády živočichů:Dravci
Káně rousná (Buteo lagopus)

Buteo lagopus


Taxonomie
Říše živočichové
Kmen strunatci
Podkmen obratlovci
Třída ptáci
Podtřída letci
Řád dravci/“ title=“Příspěvky označené Dravci“>dravci
Čeleď krahujcovití
Rod káně

Popis zvířete

Káně rousná (Buteo lagopus), známá také jako lovec polární, je zvíře patřící do řádu dravců a do čeledi jestřábovitých. Toto impozantní zvíře je středně velký dravec, jehož délka těla dosahuje 50 až 60 cm a v rozpětí křídel může mít až 140 cm. Káně rousná se vyznačuje robustným tělem, krátkým silným zobákem a dlouhými křídly, která mají za letu široce roztažené prsty. Samice jsou větší než samci a mohou vážit až 1,7 kg, zatímco samci váží obvykle kolem 1 kg.

Káně rousná má na horní části těla šedohnědé peří a na spodní straně je světlejší, často bílé s tmavými pruhy. Zvláštností je její opeření na nohou, které jí pokrývá až k prstům, což je adaptace na chladné podmínky v oblastech, kde žije.

Toto zvíře je rozmístěno v severních částech Severní Ameriky, Evropy a Asie. Obývá tundry a lesotundry, kde loví především hlodavce, ale také ptáky a drobné savce. Hnízdí na zemi nebo na nízkých stromech a keřích. Samice klade obvykle 3-5 vajec, která jsou inkubována po dobu 28-35 dnů.

Káně rousná je tažný druh, který migruje na jih v zimě, aby unikl extrémnímu chladu. Během migrace může uletět tisíce kilometrů. Přestože je tento druh v některých oblastech poměrně hojný, v jiných oblastech je jeho populace ohrožena kvůli ztrátě přirozeného prostředí a lovem.

Zvláštní rysy této káně zahrnují její schopnost létat na místo až 40 minut, což umožňuje efektivní lov. Kromě toho má velmi ostrý zrak, který jí umožňuje vidět svou kořist z velké výšky. Káně rousná je také známá svým hlasitým voláním, které zahrnuje řadu vrčivých a křiklavých zvuků.